Skip to content
" "
Economie Politică

Ialomițianu: Noua conducere a ANAF nu va fi în favoarea lui Teodorovici. Nu va mai avea pe cine să dea vina

Numirea Mihaelei Triculescu la conducerea ANAF, o necunoscută în lumea Finanțelor, ce se remarcă la nivel profesional doar prin deținerea unui cabinet individual de insolvență, lichidat în 2016, a stârnit numeroase controverse în spațiul public.

Există voci care acuză faptul că principalul merit al actualului președinte al Agenției este o relație foarte strânsă, ce excede sfera profesională, cu Darius Vâlcov, consilierul pe probleme de economie al Primului Ministru.

PSNews a luat legătura cu fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, pentru a afla în ce măsură se poate achita Mihaela Triculescu de noile sarcini ce îi revin, o dată cu numirea în fruntea unei instituții-cheie a Statului.

Nu știu care sunt relațiile dintre actualul președinte ANAF și cei care nu decis numirea Mihaelei Triculescu la conducerea Agenției.

Cert este că doamna Triculescu nu are o experiență relevantă și nici nu a mai condus o instituție publică, de talia ANAF, până acum.

Experința doamnei Triculescu în insolvență nu are relevanță: nu cred că scopul ANAF este acela de a închide firmele, pentru că atunci nu mai are cine să plătească taxele și impozitele”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Gheorghe Ialomițianu.

Deși a fost dorită de ministrul de Finanțe, schimbarea conducerii ANAF nu va fi în favoarea lui Eugen Teodorovici.

Rezultatele privind încasările bugetare au fost destul de bune, la finalul lui 2018, ceea ce a făcut ca România să se încadreze în deficitul bugetar, cel puțin varianta CASH. Pe ESA, așa cum dorește Comisia Europeană, va fi mai greu, pentru că acolo se vor lua în considerare și angajamentele instituțiilor publice.

În altă ordine de idei, în fruntea ANAF ar fi fost nevoie de o persoană cu experiență, pentru că are un obiectiv greu de atins în 2019: să facă restructurarea instituției, concomitent cu îmbunătățirea încasărilor bugetare.

Acest lucru este foarte greu de realizat, mai ales pentru cineva care nu cunoaște foarte bine instituția”, a adăugat fostul ministru de Finanțe.

Agenția Națională de Administrare Fiscală este o instituție foarte mare, cu 27-28.000 de angajați, cu structuri diverse, în domenii diferite: vamă, antifraudă, administrarea veniturilor, inspecție anti-fraudă, deci îi va fi foarte greu să se acomodeze, într-un termen scurt.

Mai ales că 2019 va fi un an bugetar foarte greu.

Eu cred că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, va trebui să se implice în buna funcționare a ANAF.

Dacă a luat această decizie, de a numi o persoană fără experiență în fruntea agenției, va trebui să se implice, nu doar să se rezume la declarații de nemulțumire, referitoare la coducerea ANAF.

Dacă nu se va implica, dacă nu va lucra împreună cu cei din conducerea Agenției, Teodorovici va avea mari probleme cu încasările, în 2019, și nu va mai putea să dea vina pe conducerea ANAF, ca până acum.

Ministrul de Finanțe a dorit în mod expres schimbarea fostei conduceri a Fiscului și numirea doamnei Triculescu, pe care a și lăudat-o dealtfel, așa că, dacă rezultatele ANAF vor fi proaste, la sfârșitul lui 2019, o mare parte din vină îi va reveni, la fel și celorlalți factori de decizie din PSD, care au decis ca ea să devină președinte al Agenției”, a conchis Ialomițianu.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *