Iarna celor două războaie: Cum se pregătește Europa pentru a evita o repetare a crizei energetice de anul trecut

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Iarna trecută, europenii au avut de-a face cu facturi exorbitante la energie în timp ce statele UE se lepădau rapid de gazul rusesc. Anul acesta, Europa părea să fie mult mai bine pregătită, dar un al doilea război care abia ce s-a declanșat amenință acum să dea peste cap piețele europene de energie, scrie Politico.

Conflictul dintre Israel și Hamas amenință să perturbe relațiile Europei cu Orientul Mijlociu sau chiar să atragă Iranul într-o confruntare directă cu Israelul și partenerii săi din Occident. Cu toate că piețele sunt relativ calme deocamdată, oricare dintre aceste scenarii ar putea provoca haos.

În orice situație, Europa este „echipată să facă față restrângerii pieței globale a petrolului și motorinei”, a transmis comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Politico.

Oficialii UE și-au învățat lecțiile după războiul pornit de Rusia în Ucraina și lucrează pentru a construi „o mai bună înțelegere a tuturor vulnerabilităților noastre pentru a le putea rezolva și a felului în care ne putem pregăti pentru orice incidente sau urgențe”.

Oficialii europeni au avut o serie de întâlniri cu marii producători de petrol în ultimele săptămâni, atât cu prieteni mai vechi precum Norvegia, cât și parteneri noi ca Algeria și Nigeria, pentru a încerca să prevină orice probleme ce ar putea să apară, a dezvăluit Simson.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL