Skip to content
Republica Moldova

Iaşi: A fost semnat primul contract de extindere a conductelor cu apă potabilă spre R. Moldova

zdg.md

Un acord privind reglementarea construirii unor apeducte a fost semnat, luni, la Palatul Culturii din Iaşi, în prezenţa şefului Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, şi viceprim-ministrului Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Acesta este primul contract pentru realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa în Republica Moldova. „Acest eveniment este foarte important pentru noi. E foarte important să avem un prim pas, acest proiect de apeduct prin care apa din Iaşi va ajunge în Republica Moldova. Sperăm că în final vom avea 200.000 de beneficiari direcţi ai acestui prim proiect. Din fericire, toţi cei implicaţi în realizarea acestor demersuri o să faceţi tot ceea ce e posibil ca proiectul să fie finalizat la timp”, a spus şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Valoarea proiectului este de aproximativ 1,5 milioane de lei. „Noi am vorbit foarte mult despre poduri de flori, am început să construim poduri din beton, iar acum mai construim un pod. Un pod de apă, de apă bună, de apă calitativă. Avem localităţi care, în general, nu au acces la apă decât din fântâni, iar calitatea acestor ape de suprafaţă este scăzută. Cu acest proiect şi trecerea ApaVital peste Prut, cu suportul României, de a extinde reţeaua de apă, aceşti cetăţeni vor avea acces la apă mult mai bună”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a spus că extinderea reţelelor de apă şi canalizare se află printre priorităţile instituţiei administrative. „Odată cu acest proiect, apa nu va mai fi o graniţă. Va fi ceea ce ne uneşte. Investiţia de 1,5 milioane de lei este asigurată din bugetul ApaVital, iar termenul de execuţie este de 4 luni. Subtraversarea se va realiza între localităţile Măcăreşti din judeţul Iaşi şi Măcăreşti din Republica Moldova.

După finalizarea acestei prime extinderi, ApaVital va putea oferi servicii pentru 30.000 de locuitori din 13 localităţi aflate în Raioanele Ungheni şi Nisporeni. „Este primul pas din acordul încheiat pe 20 mai anul trecut între Guvernele României şi Republicii Moldova pentru construirea unor apeducte. În următoarele etape ale proiectului vor mai fi realizate traversări ale Prutului, între Sculeni din judeţul Iaşi şi Sculeni Republica Moldova, Tabăra din judeţul Iaşi şi Viilor din Republica Moldova, precum şi o traversare pe viitorul pod de la Ungheni. Vor fi, aşadar, patru traversări ale Prutului prin care ApaVital, devenit operator transfrontalier, va asigura şi în Republica Moldova servicii la standarde europene. Planul este ca, în final, reţeaua de apă potabilă să ajungă de la Iaşi în patru oraşe din Republica Moldova – Glodeni, Nisporeni, Ungheni şi Făleşti – şi în aproximativ 100 de comune. Iar asta va însemna aproximativ 250.000 de consumatori”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Proiectul ApaVital de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa în Republica Moldova se realizează în baza acordurilor de cooperare încheiate între judeţul Iaşi şi raionul Ungheni, oraşul Ungheni şi raionul Nisporeni din Republica Moldova, respectiv cu Raioanele Făleşti şi raionul Glodeni, în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare şi a Acordului încheiat în data de 20 mai 2021 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

Contractul a fost atribuit firmei CASREP SRL Iaşi, valoarea acestuia fiind de 1,54 milioane de lei fără TVA. El va fi derulat pe o perioadă de 4 luni. Prima subtraversare a râului Prut se va realiza între localităţile Măcăreşti din România şi localitatea cu acelaşi nume din Republica Moldova. De acest proiect vor beneficia 13 localităţi din Raioanele Ungheni şi Nisporeni, cu o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori.

La evenimentul care s-a desfăşurat la Palatul Culturii au fost prezenţi şi secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Ana Mardare, secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu, directorul ApaVital SA Iaşi, Mihail Doruş, şi directorul ApaVital M, Ioan Stoian. Au participat şi preşedintele raionului Hânceşti, Iurie Levinschi, preşedintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuţă, vicepreşedintele raionului Făleşti, Veaceslav Tambur, şi preşedintele raionului Glodeni, Ion Cojocari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *