Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Limitatoare cu țepi la un centru comercial. Intri pe interzis, te alegi cu cauciucurile găurite

suceavaonline.ro

La ieşirea din parcarea centrului comercial din Iași, au fost montate limitatoare de viteză cu ţepi care taie cauciucurile celor care intră pe sens interzis. Soluția s-a dovedit eficientă, doar că sistemul nu este omologat la noi în țară așa că țepii au fost blocați.

Administratorii unui centru comercial din Iași au apelat la o soluţie inedită pentru educarea șoferilor care blocau mereu zona: au amplasat un limitator de viteză cu țepi pe sensul interzis circulației.

Măsura a fost luată în contextul în care mulți șoferi aleg să taie intersecția și să intre pe „interzis” în incinta parcării complexului comercial.

Este o proprietate privată, dacă nu s-a putut de voie bună, am luat măsuri mai drastice. Dacă respecţi regulile, nu se întâmplă nimic”, a declarat acţionarul Bogdan Gheorghiu, potrivit adevarul.ro.

Primele „victime”

Indicatoare cu accesul interzis au existat întotdeauna în zonă, însă, acestea nu i-au făcut pe şoferi să se oprească din a încălca legea. Aşa că au fost puse aceste limitatoare de viteză cu ţepi, care în scurt timp s-au arătat extrem de utile pentru că de la 10, 15 maşini care intrau pe interzis în fiecare zi, acum, sunt patru, cinci pe lună.

Aşa că mai mulţi şoferi care au vrut să scurteze drumul cu câteva sute de metri s-au ales cu pagube. Asta pentru că, de când a fost instalat, limitatorul de viteză a făcut mai multe victime, câțiva șoferi trezindu-se cu cauciucurile distruse.

Le-au văzut, s-au uitat la ele, au trecut peste. Şi-au spart cauciucurile. Nu au fost reclamaţii, oamenii au înţeles, nu au fost recalcitranţi, au înţeles că au greşit”, spune Constantin Olaru, Serviciu Privat pentru Situații De Urgență.

Majoritatea ieșenilor îi susțin însă pe administratorii complexului comercial, fiind de părere că aceasta este soluția ideală pentru a îi face pe șoferi să înțeleagă că nu mai trebuie să ignore semnele de circulație.

Mai mult decât atât, unii au propus chiar ca astfel de limitatoare să fie montate și pe alte străzi din oraș pe care nu se respectă sensul de mers.

O lecție

După o lună cu ţepi, timp în care şoferii s-au reobişnuit să circule normal, conducerea centrului comercial a decis să blocheze limitatoarele. Sisteme similare sunt folosite cu succes de câţiva ani în țările din vestul Europei. În România însă nu sunt momentan omologate.

Anvelopele găurite de acest tip de limitator nu pot fi reparate.

Conducerea Egros a pus limitatorul. Doar noi am văzut patru persoane care și-au stricat mașinile, au chemat asistența, dar nu au reacționat în vreun fel agresiv… E sens unic și nu cred că ar fi avut cum”, au relatat unele persoane din centrul comercial.

Decizia a venit ca o ultimă soluție a unei probleme care perpetuă de când a fost deschis acest complex comercial.

Am văzut și eu unul care a rămas cu cauciucul moale… Mă amuză, au pus semne de interzis de le vedeai din avion. Puseseră, la un moment dat, un cadru de metal, să rămână o bandă, tot intrau cum doreau eu. Bine le face, doar restul oamenilor nu sunt mai proști! Încă, dacă ar fi după mine, să pună așa pe toate străzile cu sens unic, să vedem atunci bizonii”, a declarat un șofer din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *