Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Nereguli numeroase găsite de pompieri în lăcaşurile de cult. Ce avertisment a transmis ISU

facebook igsu

Zece dintre lăcaşurile de cult funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Problema este că pompierii nu au putere să închidă aceste lăcaşuri, deoarece le interzice legea.

Pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au identificat numeroase nereguli în lăcaşurile de cult ieşene. Multe nu au autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit adevarul.

În context, pompierii ieşeni atrag atenţia de sărbători: majoritatea uşilor bisericilor şi mănăstirilor se deschid în interior, iar busculada creată de cei din spate în cazul izbucnirii unui incendiu ar face ca uşile să nu poată fi deschise. Un caz cutremurător a fost în 1930, când 118 oameni au murit arşi într-o biserică din Argeş.

În ultimii ani, pompierii au verificat 114 biserici şi mănăstiri în urma cărora au dat 400 de sancţiuni. Zece dintre lăcaşurile de cult funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Problema este că pompierii nu au putere să închidă aceste lăcaşuri, deoarece le interzice legea.

„Principalele nereguli identificate au fost funcţionarea unora dintre ele fără autorizaţia de securitate la incendiu deşi este obligatorie deţinerea acestui document, nu se asigură condiţii privind limitarea propagării focului în interiorul construcţiilor, construcţiile nu sunt dotate cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor, nu se asigură mentenanţa instalaţiilor de stingere a incendiilor, nu au stingătoare, nu funcţionează instalaţiile de iluminat de securitate, nu sunt asigurate condiţiile de acces al autospecialelor de intervenţie şi nici mentenanţa instalaţiilor electrice şi de paratrăsnet”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *