Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Pe 24 Ianuarie vor fi organizate manifestări restrânse, din cauza pandemiei

Radio Iasi

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, vineri, că şi anul acesta, de Ziua Unirii Principatelor Române, vor fi organizate manifestări restrânse din cauza pandemiei de COVID-19.

Mihai Chirica a declarat, într-o conferinţă de presă, că manifestările care se vor organiza pe 24 Ianuarie se vor desfăşura cu respectarea deciziilor adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Din cauza pandemiei, susţine acesta, pentru a respecta măsurile de distanţare socială şi cele sanitare, la eveniment vor putea lua parte aproximativ 500 de persoane.

Suntem cu aproape trei săptămâni de momentul 24 Ianuarie. Nu se întrevede nicio scădere a numărului de infectări cu COVID-19. Prim urmare, vom fi constrânşi să funcţionăm după regula Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă atunci când rata de infectare e mai mare de 1,5. (…) Ştim cam ce măsuri trebuie să luăm pentru a putea răspunde acestor obligaţii impuse de CNSU, aşa că 24 Ianuarie a rămas aşa, un semn de întrebare, din punct de vedere al manifestărilor, dar nu şi din punct de vedere al sărbătorii. Data de 24 Ianuarie rămâne sărbătoare naţională dedicată Unirii Principatelor Române, Iaşiul fiind oraşul promotor al celor trei uniri. Chiar dacă nu vom organiza manifestări aşa cum era înainte de pandemie, ne-am fi dorit să organizăm spectacole de muzică populară, o manifestare populară în Piaţa Unirii, la care să participe şi personalităţile de astăzi, şi Hora Unirii care era organizată după depunerea de coroane„, a spus primarul.

Conform edilului, pe 24 Ianuarie, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a marca 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească, se vor depune jerbe şi coroane de flori la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza, iar la Mănăstirea „Trei Ierarhi” va fi oficiat un Te Deum urmat de depunere de jerbe şi coroane de flori la mormântul domnitorului, aflat în interiorul lăcaşului de cult. Tot atunci vor fi organizate evenimente culturale la Muzeul Municipal „Regina Maria”, la Palatul Roznovanu, unde se află sediul Primăriei Iaşi, şi la Palatul Culturii.

Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească, numită şi Mica Unire, a avut loc la data de 24 ianuarie 1859.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *