Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Primăria pierde 10.000 euro pe sezon din cauza ciorilor care mănâncă panseluţe. Soluţia găsită de edili

www.e-devis.ro

Cel mai mare dușman al panseluțelor de toamnă din Iași sunt ciorile, deoarece acestea ciugulesc rădăcinile, în căutare de hrană, și produc pagube însemnate, spun autoritățile. Numai pentru florile plantate în ultima lună s-au cheltuit, din bugetul local, peste 100.000 de euro. Ca să le protejeze de păsările care au invadat orașul, panseluțele au fost acoperite cu plase de protecție.

Autoritățile din Iași spun că pierd în fiecare sezon cel puțin 10.000 de euro din cauza ciorilor care distrug florile din oraș. Prin urmare, au hotărât să monteze plase de protecție. În acest fel florile plantate recent sunt protejate de inamicii înaripați, informează digi24.ro.

Decizia a fost primită cu scepticism de ieșeni.

Eu am rămas surprinsă că și la momentul ăsta au pus flori, că astea deja nu mai au prea multă viață, nu? Mi se par cheltuieli inutile astea, dacă se fac din bugetul Primăriei”, spune o femeie.

Plasele, ce-i drept, acoperă florile și nu prea se mai văd. Nu prea le mai înțeleg frumusețea”, constată o altă ieșeancă.

Este în detrimentul esteticii, dar degeaba puneam florile. Ne-am confruntat în ultimii trei ani cu un număr foarte mare de cazuri, astfel încât era inutilă munca noastră. Undeva la 10-15% din ele au fost tot timpul scoase”, se apără Laurențiu Ivan, director la Direcția de Servicii Municipale Iași.

Specialiștii cred că plasele de protecție reprezintă cea mai pașnică metodă, astfel încât și panseluțele și ciorile să poată trăi împreună.

Ele caută semințe, caută resturi vegetale pe care să le poată consuma. Sunt genul de animale oportuniste care mănâncă hrana pe care o găsesc, pe care o au la dispoziție și asta devine mai evident în timpul iernii”, explică Carmen Gache, de la Societatea Ornitologică.

Fiecare plantă distrusă de ciori înseamnă o pierdere de aproape 2 lei pentru oraș.

Noi am plantat numai în această toamnă 280.000 de plante bianuale și sunt și 250.000 de bulbi de lalele, pentru că trebuie menționat că scot și acești bulbi de lalele din pământ. Și, vă dați seama, este o sumă considerabilă”, arată Laurențiu Ivan.

Numai pentru florile plantate în ultima lună în Iași s-au cheltuit, din bugetul local, peste 100.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *