Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Procurorii DIICOT au destructurat o grupare care se ocupa cu vânzări ilegale ale unor terenuri scumpe

Inquam Photos / Alexandru Busca

Cinci persoane care se ocupau cu afaceri ilegale de terenuri în Iaşi au fost puse sub control judiciar, printre cei vizaţi de ancheta procurorilor DIICOT numărându-se un angajat al Oficiului de Cadastru Iaşi şi un altul de la un birou notarial.

Procurori împreună cu poliţişti ieşeni au făcut nouă percheziţii în judeţele Iaşi şi Vaslui, fiind vizat un grup infracţional organizat care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri. Potrivit anchetatorilor, grupul era format din patru membri, însă era sprijinit de alte două persoane. Printre cele şase persoane se numără un angajat al Oficiului de Cadastru Iaşi, un altul al unui birou notarial şi un salariat al Spitalului de Psihiatrie Socola.

Procurorii susţin că, iniţial, liderul grupării a făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziţionate din municipiul Iaşi, de natură să fie utilizate la edificarea unor construcţii de amploare, precum şi a proprietarilor acestora.

Ulterior, identitatea adevăratului proprietar era preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor, prezentându-se apoi în faţa notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar şi solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate.

După obţinerea acestor documente, un alt membru al grupului se prezenta în faţa notarilor, folosind procura obţinută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare – cumpărare a imobilului.

Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupării a identificat un teren intravilan din municipiul Iaşi, cu o valoare de piaţă de aproximativ şase milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă, rezidentă în Elveţia.

„Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului care avea calitatea de angajat în cadrul Oficiului de Cadastru Iaşi, a obţinut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schiţa cadastrală, planul de amplasament şi încheierea de întabulare. Întrucât membrul grupului infracţional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, a fost obţinută prin intermediul inculpatului angajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi o adeverinţă medicală falsificată care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obţinerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracţional organizat. De asemenea, prin intermediul inculpatului angajat în cadrul biroului notarial din municipiul Iaşi a fost obţinută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării”, se arată într-un comunicat transmis joi de DIICOT.

În luna mai a anului trecut, a fost identificat un potenţial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului pentru suma de 1.800.000 de euro şi fiind întocmite actele notariale necesare. Contractul de vânzare – cumpărare nu a fost finalizat, potenţialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment. „Ulterior, membrii grupului infracţional organizat au efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din municipiul Iaşi, perfectarea contractului fiind refuzată de către notarul public”, mai arată procurorii DIICOT.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au fost audiate 10 persoane cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că au fost implicate în activitatea infracţională. În urma activităţilor desfăşurate în cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de cinci persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *