Skip to content
Iași Știri locale

Iaşi: Protestul spontan al şoferilor de autobuze continuă

news.ro

Negocierile purtate marţi după-amiază de reprezentanţii greviştilor cu şefii Primăriei şi directorii Companiei de Transport Public (CTP) din Iaşi au eşuat, astfel că protestul spontan al şoferilor de autobuze continuă.

Conducerea CTP Iaşi susţine că, în prezenţa primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi a viceprimarului Daniel Juravle, a purtat un dialog cu şoferii grevişti, dar că nu s-a ajuns la niciun acord, potrivit news.ro.

„Au fost avansate diferite variante, dar toate propunerile au fost respinse de către reprezentanţii manifestanţilor”, a precizat conducerea CTP Iaşi.

Totodată, Compania de Transport Public Iaşi a anunţat că se află, de câteva săptămâni, într-un proces de negociere cu organizaţiile sindicale din cadrul companiei, scopul fiind majorarea salariilor şoferilor şi vatmanilor.

Potrivit şefilor CTP Iaşi, blocarea activităţii de transport public cu autobuzul de către un grup de şoferi, care a organizat o grevă spontană, „este considerată nelegală, afectând zeci de mii de călători, dar şi funcţionarea optimă a companiei”.

„Precizăm că, în acest moment, salariul de bază brut al unui şofer debutant este de 2.640 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. De asemenea, salariul de bază brut al unui şofer cu un an de vechime în această activitate (indiferent de locul de muncă în care a acumulat perioada de vechime) este de 2.974 de lei, la care se adaugă diferite sporuri.(…) Salariul mediu net al unui şofer al CTP Iaşi, în primele şase luni ale acestui an, este de 3.227,67 lei, iar cel brut, de 5.562,17 lei. La acesta se adaugă valoarea tichetelor de masă, 20 lei/zi lucrată, şi a voucherelor de vacanţă, 1.450 lei/an“, a susţinut conducerea CTP Iaşi.

Compania de Transport Public Iaşi a precizat că face toate demersurile necesare deblocării situaţiei.

În cursul dimineţii, şoferii de autobuze de la compania locală de transport Iaşi au întrerupt spontan lucrul, cerând majorarea salariilor până la 4.000 de lei.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că greva şoferilor de autobuze a fost declanşată de câţiva angajaţi ai companiei locale de transport, care i-au incitat pe ceilalţi şoferi, edilul susţinând că nu se negociază niciodată cu primarul Iaşiului bătând cu pumnul în masă.

Totodată, Mihai Chirica a anunţat că va propune conducerii companiei destituirea uneia dintre persoanele care a incitat la grevă, pe motiv că aceasta a mai primit sancţiuni de-a lungul timpului de la conducerea CTP pentru diverse abateri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *