Skip to content
Iași Știri locale

Iași: Spitalul mobil de la Lețcani nu are aviz ISU

Facebook/Letcani
" "

Descoperire șocantă la spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților COVID-19. După luni bune de la implementarea proiectului, unitatea medicală nu are aviz ISU. Spitalul funcționează fără acest aviz tocmai pentru că este trecut ca unitate modulară. Situația de la Iași ascunde însă și alte nereguli constatate de autoritățile locale. Spitalul plin de containere modulare se află sub un control al Ministerului Sănătății, potrivit bzi.ro.

Tragedia de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț poate avea urmări grave și la Iași. De câteva săptămâni, la marginea Iașului funcționează spitalul mobil de la Lețcani, unitate deschisă pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Spitalul destinat pacienților cu Covid ascunde în continuare însă o serie de situații atipice.

" "
" "

Unitatea de tip modular nu are aviz al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), tocmai pentru că există o prevedere care permite ca acest lucru să nu fie necesar. Însă, tragedia de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, de la Spitalul din Piatra Neamț, scoate la iveală o situație sumbră și la unitatea de la marginea municipiului Iași.
Spitalul de la marginea Iașului nu are aviz ISU pentru că este unul de tip temporar. Însă cum la Lețcani sunt tratați și pacienți la ATI, acest lucru ar fi trebuit să dea de gândit. O tragedie ca cea de la Neamț se poate repeta oricând, mai ales că spitalul de la Iași prezintă și alte deficiențe majore.

Spitalul mobil de la Lețcani nu are aviz ISU. S-a considerat că nu este nevoie de acest lucru

Incendiul devastator de la Piatra Neamț a făcut ca persoanele internate în secția ATI din unitatea medicală gestionată de Consiliul Județean Neamț să fie internate la spitalul de la Lețcani. Cei 6 pacienți aduși de urgență de la Iași au fost internați în secția ATI de la Lețcani, unde funcționează în prezent 18 paturi la Terapie Intensivă din cele 48 pentru care s-a primit aviz. Însă situația de la Lețcani este una total atipică. Unitatea nu are aviz ISU pentru că fosta conducere a CJ Iași a depus documentația pe propria răspundere, unitatea fiind trecută ca spital modular. Iar acest tip de spital nu ar avea nevoie de aviz ISU.

Modulele care compun spitalul de la Lețcani sunt ermetice și nu au geamuri. Unitatea are deja probleme cu secția ATI din cauza stațiilor de oxigen, iar numărul de paturi este mult mai mic decât cel estimat inițial.

Explicațiile care au dus la lipsa avizului ISU pentru spitalul mobil de la Lețcani

CJ Iași și Agenția pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest au depus mult mai târziu documentația pentru obținerea avizelor la spitalul mobil de la Lețcani. Lucrarea făcută de firma turcă SDI Global LLC din Ankara s-a făcut însă extrem de prost, deficiențele fiind la tot pasul. Peste toate acestea, a contat și faptul că documentația de avizare a lucrărilor a fost depusă ulterior. Iar autoritățile nu pot aviza o lucrare deja executată și care nu a respectat toți pașii.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *