ÎCCJ a dat dreptate foștilor mineri privind drepturile de pensie. BNS cere reparații Ministerului Muncii

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BNS cere Ministerului Muncii să efectueze toate reparațiile privind drepturile de pensie ale foștilor mineri, conform deciziei Instanței Supreme din 3 iunie 2024.

Blocul Național Sindical solicită Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Prin această decizie, s-a adus o clarificare esențială în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Această decizie vizează persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unitățile de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui (mineri).

Concret, ICCJ a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.

Blocul Național Sindical atrage însă atenția că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat corect, limitându-se doar la reducerea vârstei standard de pensionare și utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani. Decizia ICCJ, obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, clarifică faptul că pentru aceste perioade anterioare datei de 01.04.2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%. Această interpretare corectează aplicarea eronată a legislației și oferă beneficiarilor drepturile complete conferite de lege.

Implementarea rapidă a măsurilor administrative necesare de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice vor duce la:

– evitarea unui număr mare de litigii în Justiție având ca obiect recalcularea pensiilor

-evitarea suportării de către statul român a numeroase cheltuieli de judecată ocazionate de aceste litigii

-garantarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toți pensionarii din România afectați de încălcarea legii de către statul român

-asigurarea respectării statului de drept si aplicarea corectă și uniformă a legislației pentru toți cetățenii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: