Skip to content
Politică

Rudel Obreja, eliberat. ÎCCJ nu a putut judeca solicitarea DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, că nu are competenţa să judece dosarul în care DNA solicită arestarea preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi a primarului municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, puşi sub acuzare în dosarul Gala Bute, informează Agerpres.

În consecinţă, dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti.

Rudel Obreja a fost reţinut luni de către DNA, împreună cu primarul Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Pentru ultimii doi, DNA solicită arestul la domiciliu.

Dosarul a ajuns marţi la instanţa supremă, însă magistraţii de aici s-au sesizat din oficiu şi au decis că nu au competenţa de a judeca cererea DNA, deoarece nu există încă un aviz de începere a urmăririi penale pe numele unui actual sau fost ministru, astfel încât dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti.

Între timp, ordonanţa de reţinere emisă de procurori pe numele lui Rudel Obreja a expirat, astfel încât acesta a fost eliberat.

Potrivit DNA, Rudel Obreja, la data faptelor reprezentant al SC Europlus Computers SRL şi preşedintele FRB, este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii; Ştefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă; Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu privire la infracţiunea de luare de mită; Miron Dorel Gardean, acţionar majoritar şi administrator al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu; Adrian Gardean, reprezentant al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Miron Lupulescu, director general al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, se arată că, în cursul anului 2011, Nastasia, care era secretar general al MDRT, i-a solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societăţii Termogaz Company SA, aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.

Gheorghe Nastasia a indicat lui Adrian Gardean că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

SC Termogaz Company SA a încheiat în perioada 2010-2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile MDRT prin programul „Schi în România”, cele mai importante dintre acestea având ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei şi Straja, precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec.

De asemenea, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Ştefan Lungu, a primit, în cursul anului 2010, în două tranşe, suma totală de 695.367,06 lei, de la inculpaţii reprezentanţi ai SC Termogaz Company SA Adrian Gardean, Miron Gardean şi Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea MDRT să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.

Anchetatorii notează că, pentru a ascunde natura acestor plăţi, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, informează Agerpres.

Sursă foto ph-online.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *