Skip to content
Politică

ICCJ dorește prag la abuz stabilit prin Ordonanță. Guvernul se opune

news.ro

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea are o viziune asemănatoare cu cea a Curții Constituționale a României în legătură cu valoarea pragului pentru abuzul în serviciu. Aceasta mai propune și emiterea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) pentru rezolvarea acestei probleme.

Declarațiile ei au avut loc luni, la sfârsitul ședinței Consiliului Suprem al Magistraturii, subliniând faptul că la acest moment poate fi vorba doar de cuantumul pragului și este prematură o discuție mai aprofundată despre nivelul acestuia.

„Nu pot să o văd altfel decât cum a văzut-o CCR. Prin urmare, singura discuţie care se poate purta este aceea a cuantumului, a valorii acestui prag.Îmi este foarte greu de spus acest lucru, cu atât mai mult cu cât nu a apărut încă motivarea deciziei CCR, pentru că atât timp cât doar chestiunea pragului a făcut obiectul ei de analiză, probabil vor exista anumite detalii privind acest aspect al pragului. Şi atunci, în funcţie de asta, se poate discuta.

Cred că acum sunt premature discuţiile cu privire la nivelul pragului, pentru că dacă CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei… Sigur, pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic, dacă a avut în vedere alte aspecte, cuantumul poate diferi faţă de ceea ce a avut în vedere CCR”, declara Tarcea conform News.ro.

De asemenea, pentru Tarcea adoptarea unei OUG este favorabilă acum, fiind chiar necesară o astfel de acțiune în astfel de situații în care este nevoie de schimbare la nivelul legislativ. „OUG se justifică întotdeauna când există o urgenţă. Prin urmare, dacă instituţia abuzului în serviciu, astfel cum a fost conturată de CCR, nu poate fi pusă în aplicare de instanţă decât în urma unei modificări legilative, din punctul meu de vedere condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită”.

Citiți și: Iohannis, tranșant cu privire la impunerea pragului pentru abuzul în serviciu

Varianta instituirii unui prag de prejudiciu pentru abuzul în serviciu prin Ordonanță de Urgență este  respinsă de reprezentanții Executivului, atât ministrul Justiției, cât și premierul Grindeanu insistând ca acesta să fie adoptat în urma trimiterii în Parlament a proiectului de Lege care vizează moficarea codurilor penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *