Skip to content
Societate

ICCJ ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pe tema impozitării pensiilor speciale

Inquam Photos / OCtav Ganea

Secţiile Unite ale ICCJ discută joi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pe tema impozitării pensiilor speciale dar şi cu privire la eliminarea posibilităţii eliberării condiţionate pentru cei care au comis, crime, violuri sau alte infracţiuni cu violenţă.

Preşedintele ICCJ Alina Corbu a convocat şedinţa Secţiilor Unite pentru ora 15:00, în sitem de videoconferinţă.

Potrivit convocatorului făcut public de Ziare.com, pe ordinea de zi se află două subiecte: sesizarea CCR cu privire la modificarea Codului Penal care interzice eliberarea condiţionată a celor care au comis infracţiuni cu violenţă  şi sesizarea CCR în legătură cu modificarea Codului Fiscal în sensul impozitării cu 85% a pensiilor care depăşesc 7.000 de lei.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri iniţiativa legislativă prin care nu mai pot fi eliberaţi condiţionat infractorii care comit următoarele infracţiuni: omor, omor calificat,  exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală,  act sexual cu un minor, corupţia sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei, scrie news.ro.

Tot miercuri, Camera a adoptat impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Camera Deputaţilor a votat, miercuri, cu 307 voturi ”pentru” impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.

La sfârşitul lunii ianuarie, în urma unei şedinţe similare celei de joi, ICCJ a decis să sesizeze CCR în legătură cu eliminarea pensiilor speciale, preşedintele instituţiei afirmând atunci înrtr-o scrisoare deschisă că eliminarea pensiilor ”speciale” este tristă şi stupefiantă că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă şi că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite. Demersul ICCJ a fost susţinut şi de Consiliul Superior al Magistraturii. După ce legea a fost adoptată de Parlament,, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare refefitoare la pensii.

În 6 mai, CCR a decis că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un „caracter profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *