Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică realizează un proiect în domeniul comunicației cuantice. Practic, aceștia vor înființa centre de cercetare și dezvoltare pentru a asimila tehnologiile emergente din domeniul telecomunicației cuantice. Acest tip de comunicație va fi de folos instituțiilor de învățământ, cele de cercetare și companiilor românești.
Comunicația cuantică se folosește de fizica cuantică pentru a transmite informații mult mai sigur, în contextul actual în care au avut loc foarte multe furturi de date personale, cum ar fi datele contului bancar, potrivit MIT Technology Review.
Obiectivele generale ale proiectului
OG1. Dezvoltarea unei infrastructuri de bază pentru implementarea și validarea de tehnologii de comunicație și criptografie cuantică, care să permită dezvoltarea unei rețele de comunicații cuantice la nivel național.
OG2. Dezvoltarea de competente CDI și industriale la nivel național pentru participarea cu succes la activitățile / proiectele / inițiativele europene (e.g. EuroQCI) pentru dezvoltarea și realizarea de echipamente / infrastructură / servicii de comunicații cuantice la nivel european.
OG3. Dezvoltarea de activități suport în domeniul educației (cursuri/programe de învățământ superior) în domeniul comunicațiilor și criptografiei cuantice care să vină în sprijinul obiectivelor OG1 si OG2.
Descriere proiect
Proiectul își propune realizarea următoarelor activități:
- Înființarea de noi facilități / dezvoltarea unora existente: activitățile din cadrul QUANTEC vor fi desfășurate într-o locație existentă care va fi adaptată nevoilor tehnice și de accesibilitate pentru viitorii utilizatori. Pentru reducerea costurilor și a riscurilor, în cadrul QUANTEC se va încuraja utilizarea de elemente CDC (componente disponibile comercial) precum și a aplicațiilor software open-source. Dotarea cu echipamente și aparatură a laboratoarelor care urmează a fi înființate se va face prioritizând echipamentele / infrastructura strict necesare operaționalizării QUANTEC în cel mai scurt timp. In acest sens, este avută în vedere dezvoltarea următoarelor laboratoare/centre:
- L1 – (Quantum Experiment) este un laborator de optică cuantică destinat atât cercetării fundamentale, cât și pentru proiectarea și realizarea de echipamente și sisteme (TRL 1-3) pentru comunicații cuantice, prioritatea fiind securitatea cuantica: generarea cuantica de numere aleatoare, criptografia cuantica și distribuția de chei cuantice (QKD). Acest laborator include și propriul data center, pentru dezvoltarea de software pentru controlul dispozitivelor cuantice și pentru managementul de chei criptografice cuantice.
- L2 – Laborator pentru integrarea sistemelor de comunicații cuantice care să permită instalarea și interconectarea echipamentelor individuale, inclusiv CDC, într-un lanț de comunicații și măsurarea parametrilor de performanță. L2 este destinat pentru echipamente și sisteme la nivel TRL 4.
- L3 – Laborator pentru dezvoltare și implementare a infrastructurii necesare participării la programele de comunicații cuantice și optice prin satelit (echipamente pentru stații optice la sol, comunicații cuantice prin satelit, interfețe de comunicație spatiu-fibra optica) la nivel TRL 4.
- CDOC – Centru de documentare și diseminare a competentelor în comunicații și criptografie cuantica.
- SL – Infrastructura de suport logistic: magazie de stocare și atelier de lucru pentru utilizatorii terți; facilitați de mentenanță și metrologie in-house; Data Center și sistem informatic pentru gestionarea activităților interne și a relației cu terții (furnizori, utilizatori, etc).
2. Dezvoltarea de soluții ,,in house” pentru capabilități QKD, la nivel TRL 2-4 și validarea acestora prin compararea cu rezultatelor obținute cu dispozitive QKD state-of-the-art.
3. Facilitarea dezvoltării competentelor naționale în domeniul comunicaților cuantice prin acțiuni de educație / diseminare / promovare prin:
- Activități de diseminare și promovare a QUANTEC pe plan național în: mediul academic/cercetare în mediul industrial și IT, precum și la nivelul instituțiilor statului și a operatorilor de telecomunicații.
- Diseminarea capabilităților QUANTEC către Comisia Europeana, în mod special către inițiativa EuroQCI.
Rezultate estimate
- Centru Quantec Operațional;
- Soluție „in-house” QKD operațională;
- Diseminarea performantelor si promovarea Centrului Quantec pe plan național in mediile academic/CDI si industrial;
- Promovarea Centrului Quantec către Comisia Europeana si in special către inițiativa EuroQCI (segmentul la sol si spațial);
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News