Ies la iveală noi detalii din vizita lui Zelenski la București. De ce n-a ținut discurs în Parlament

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Trebuia sau nu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, să aibă un discurs în Palatul Parlamentului?

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Mihai Fifor, deputat PSD, fost ministru al Apărării, a susținut că parlamentarii nu au fost anunțați despre un discurs pe care ar fi trebuit să îl țină marți Volodimir Zelenski în Parlament, iar potrivit parlamentarului „genul acesta de convocări se fac, totuși, cu o zi înainte, cel puțin”.

„Nu am avut vreo convocare pentru un plen în care președintele Zelenski să se adreseze Parlamentului”

„Vă spun ce am primit noi, ca informație, pentru că normal că am fi fost convocați. În permanență, noi am avut convocare referitoare la votul pe reprezentanții la Curtea de Conturi și la ANCOM și în niciun moment nu am avut vreo convocare pentru un plen în care președintele Zelenski să se adreseze Parlamentului. Și credeți-mă că genul acesta de convocări se fac, totuși, cu o zi înainte, cel puțin, astfel încât parlamentarii să poată să fie prezenți. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Am văzut și eu ce s-a scris în spațiul public, am văzut ideea că doamna senator Șoșoacă a reușit să îl determine pe președintele Zelenski să nu-și mai țină speech-ul dar nu cred că Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a fost ieri (n.r – marți) speriat de Diana Șoșoacă.

Eu vă spun un lucru: să nu credeți că doar în Parlamentul României există și politicieni, parlamentari, care fac notă discordantă. În fiecare Parlament pe care l-a vizitat președintele Zelenski există și genul acesta de cetățeni care sunt un pic mai agitați, mai zgomotoși, așa cum e dna. senator Șoșoacă. Dar să știți că atunci când președintele unui stat invitat să se adreseze plenului Parlamentului face lucrul acesta, regula minimă de bun simț impune să ai răbdare și să asculți acest discurs, mai ales dacă este doar un discurs, fără luări ulterioare de cuvânt, ceea ce de obicei se întâmplă. Asta-i cutuma. Nu vorbești după președintele unui stat care a fost invitat la cuvânt. Așa că nu cred că am fi avut parte de circ, pentru că eu cred că până și dna. Șoșoacă ar fi putut să își vadă de treaba dânsei și să respecte până la urmă o instituție, pentru că președintele Zelenski reprezintă o instituție, reprezintă un stat prieten, și nu neapărat o persoană simpatică sau nu doamnei Șoșoacă”, a declarat Mihai Fifor, deputat PSD, fost ministru al Apărării, la Puterea Știrilor.

 

„De ce nu m-aţi întrebat pe mine?”

În declarațiile susținute la Cotroceni alături de Klaus Iohannis, Volodimir Zelenski a spus că nu a venit pregătit să țină un discurs.

„Agenda a fost negociată de cele două delegații și comunicată public. Atât vă pot spune”, a răspuns Iohannis la întrebarea despre anularea discursului și despre protestele unor parlamentari privind vizita președintelui ucrainean.

„De ce nu m-aţi întrebat pe mine despre Parlament. Aţi vorbit cu preşedintele Iohannis despre mine. De ce nu m-aţi întrebat pe mine?”, a intervenit Zelenski.

„Cred că înţelegeţi că nu am o problemă cu discursurile, în orice ţară.

Desigur, am venit să îi vizitez pe români şi să vorbesc chestiuni strategice cu preşedintele Iohannis. De asemenea, să mă întâlnesc cu premierul şi cu şefii celor două Camere, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Nu sunt pregătit să o fac. Dar data viitoare, vă asigur că voi veni şi voi susţine un discurs, cu toată plăcerea”, a replicat Zelenski.

A fost prima vizită pe care Zelenski a făcut-o în România, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Președintele Ucrainei a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis și urmează să meargă și la Palatul Victoria, unde va fi primit de către premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, Zelenski va merge în Parlament pentru a se întâlni cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Alfred Simonis și Nicolae Ciucă.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: