Skip to content
Politică

Igor Dodon, decizie fără precedent: Începe procesul de RUSIFICARE

http://static1.evz.ro/

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova face schimbări radicale, acesta are o atitudine prorusă declarată și în această situație vrea  ca limba rusă să redevină obligatorie în şcoli, iar istoria României să fie înlocuită cu „Istoria Moldovei”.

Cunoaşterea limbii ruse pentru moldoveni reprezintă un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai noştri”, a susținut  preşedintele moldovean.  Igor Dodon, vrea ca limba rusă să fie, din nou, obligatorie în școlile de peste Prut.

Într-o declaraţie făcută pentru postul public de televiziune din Rusia, Igor Dodon a declarat că   peste 90% dintre moldoveni vorbesc limba rusă, iar acesta e un aspect pozitiv pentru relaţiile economice, culturale şi politice cu Moscova.

„Sunt de părere că trebuie să reîntoarcem studierea obligatorie a limbii ruse în școală. Acum doi-trei ani, învățarea acestei limbi a devenit opțională. Pentru aceasta, este necesar de a schimba programele școlare’’, a declarat Igor Dodon într-un interviu. „Cunoașterea limbii ruse pentru moldoveni reprezintă un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai noștri”, a mai declarat președintele moldovean.

Momentan, limba rusă  în Republica Moldova are statut de limbă de comunicare interetnică.

Argumentele sale în această propunere sunt următoarele:

  1. Faptul că mulți dintre moldoveni nu ar fi de acord cu impunerea unei alte istorii  sau identități.
  2. Moldova este amenințată să dispară ca stat, dacă nu se oprește procesul de românizare.

În altă ordine de idei, președintele a mai declarat în urmă cu o săptămână că dorește   excluderea obligativității examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o inițiativă catalogată drept „o glumă” de către actualul ministru al educației din Republica Moldova, Corina Fusu, potrivit monitorulbt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *