Skip to content
Politică

Igor Dodon, obligat de Curtea Constituțională de la Chișinău să dizolve Parlamentul

Președintele Igor Dodon este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până astăzi, 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.
Din decizia Curții Constituționale rezultă că vineri, 7 iunie, este ultima zi în care poate fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve mâine, 8 iunie, Parlamentul, informează hotnews.ro.
Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, arată decizia Curții.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis astfel că termenul de trei luni până când urma să fie format un nou Parlament a curs din data de 9 martie 2019 atunci când au fost validate alegerile parlamentare.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat în 22 mai Curții Constituționale ca să explice de când încep cele trei luni în care Parlamentul trebuie să își înceapă activitatea și să învestească Guvernul – de la 9 martie, când au fost validate mandatele deputaților, sau de la 21 martie, când a avut loc ședința de constituire a Legislativului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *