Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare (Acțiune și Solidaritate – PAS), Igor Grosu, a promis liderului Partidului Național Liberal (PNL) din România, Nicolae Ciucă, ajutor în mobilizarea moldovenilor cu cetățenia română la alegerile prezidențiale și parlamentare de peste Prut.
Grosu și Ciucă au apărut împreună la un briefing ținut la sediul PAS din Chișinău. Grosu a spus că cei doi discută despre cum PAS poate ajuta PNL „în procesul de mobilizare a votanților din Republica Moldova” pentru prezidențialele românești din 24 noiembrie și parlamentarele din 1 decembrie.
„Ne vom ajuta colegii (din PNL)” a spus Grosu, care a amintit că PAS și PNL sunt asociate la nivel european Partidului Popular European (PPE). „PNL a fost tot timpul alături de noi. Putem conta pe ajutorul reciproc în aceste momente cruciale”, a transmis liderul PAS.
Nicolae Ciucă este primul din cei 14 candidați la prezidențiale din România care a vizitat Chișinăul după începerea campaniei electorale de peste Prut, pe 24 octombrie.
La rândul său, Ciucă a dat asigurări că Bucureștiul va continua să sprijine Moldova în procesul de integrare în UE și a amintit că a susținut R. Moldova, în calitate de premier (noiembrie 2021 – iunie 2023), în momente complicate precum începutul invaziei rusești în Ucraina, criza energetică și inflația ce a urmat. „Am făcut-o din tot sufletul pentru că asta e datoria noastră”, a spus Ciucă, care este acum președintele Senatului român.
Sprijin, dar fără chemare la vot
Dar Grosu s-a ferit să cheme la vot și nu a anunțat oficial că-l sprijină pe Ciucă (care potrivit sondajelor este mult în spatele favoritului cursei – Marcel Ciolacu, liderul PSD) și PNL, partid care a fost susținut oficial de PAS în campania pentru europarlamentarele din vara 2024.
Atunci, conducerea PAS și-a îndemnat susținătorii să voteze PNL, dar a evitat să spună că liberalii se aflau la guvernare în România în coaliție cu Partidul Social Democrat (PSD). După anunțul lui Grosu, unii fruntași ai PAS au spus Europei Libere că se disociază de poziția anunțată de conducerea partidului și vor sprijini pe altcineva.
Între timp, alianța PSD-PNL a fost ruptă declarativ. Adică PNL a anunțat că iese de la guvernare, dar nu și-a retras miniștrii din Guvern. În campania din toamnă, PSD și PNL participă separat.
Deși liderul PNL este primul care a venit la Chișinău, și cel mai mare partid din România (PSD) are aliați la Chișinău, dar de calibru mai mic. PSD este asociat oficial cu Partidul Social Democrat European (PSDE) din Chișinău, format pe rămășițele Partidului Democrat după fuga lui Vlad Plahotniuc.
Un alt aliat moldovean al PSD-ului românesc este partidul primarului de Chișinău Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Partidul lui Ceban nu-și ascunde simpatiile față de PSD, dar cele două partide nu sunt într-o alianță oficială.
Ciucă învață la Chișinău cum să combată influența rusă
Potrivit lui Grosu, pe lângă alegeri, el a discutat cu Ciucă despre integrarea europeană a Moldovei, susținută de România, dar și despre „provocările fără precedent” cu care s-a confruntat Moldova în campania electorală din cauza interferențelor „grupărilor criminale în spatele cărora stă Rusia”.
La rândul său, Ciucă a spus că Rusia face imixtiuni în alegeri nu doar în Moldova, ar fi făcut-o și la prezidențialele recente din SUA și ar putea face și în România. „Trebuie să facem totul ca partidele care sunt porta-voce a Rusiei în România, AUR și SOS, să nu interfereze în alegerile din România”, a spus Ciucă, care a contrapus cele două partide extremiste cu PNL care, potrivit lui Ciucă, este „cel mai pro-european și cel mai pro-atlantic partid din România”.
Mai multe sondaje de opinie de peste Prut arată că Ciucă ar fi în spatele sau la egalitate în intenții de vot cu liderul AUR, George Simion, care ar putea intra într-un eventual tur doi al prezidențialelor, alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Prezidențialele din România vor avea loc pe 24 noiembrie, iar un eventual al doilea tur va fi organizat pe 8 decembrie.
Candidează 14 politicieni, iar cei mai bine cotați sunt premierul Marcel Ciolacu, înaintat de Partidul Social Democrat (PSD); independentul Mircea Geoană, care anterior a fost secretar general adjunct al NATO; liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion; președinta Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, și președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News