Un contingent format din 40 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autorităţile elene prin activităţi de monitorizare a zonelor cu risc de incendiu din estul Atenei.
„Primul contingent, care însumează tot 40 de pompieri, se va întoarce în ţară după ce va preda colegilor din cel de-al doilea schimb cele opt autospeciale dislocate pe teritoriul elen – trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o cisternă, o autospecială de stingere de capacitate 10.000 l, un microbuz şi două autospeciale de primă intervenţie şi comandă, astfel încât să fie asigurată continuitatea acţiunilor în cazul producerii unor situaţii care necesită intervenţia echipajelor noastre”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, vineri, AGERPRES.
În ultimele 15 zile, cei 40 de pompieri aflaţi în Grecia s-au familiarizat cu terenul şi condiţiile specifice intervenţiilor, efectuând patrule în zonele cu risc de incendiu.
„Aceste activităţi au consolidat capacităţile noastre de reacţie şi pregătire în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, care pot pune în pericol viaţa şi bunurile comunităţii. În paralel, colegii noştri au desfăşurat sesiuni de antrenament şi pregătire alături de echipele elene, punând în valoare aspectele esenţiale ale unei intervenţii rapide şi eficiente în cazul incendiilor”, arată sursa citată.
În perioada misiunii de sprijin nu au fost înregistrate incendii de amploare în zonele din estul Atenei.
„Suntem mândri de profesionalismul şi dedicarea pompierilor noştri care au participat la această misiune. Ei au reprezentat cu demnitate ţara noastră şi au demonstrat solidaritatea şi sprijinul nostru faţă de autorităţile elene. Continuăm să rămânem vigilenţi şi pregătiţi să intervenim în orice situaţie de urgenţă pentru a ne asigura că oamenii se simt în siguranţă şi protejaţi”, transmite IGSU.
În perioada 1 iulie – 1 august, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc.
Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăseşte în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte echipaje operative de stingere din mai multe ţări.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News