Skip to content
Politică

IICCMER, denunț la Parchetul General pentru tratamente neomenoase aplicate copiilor

Flux24

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a înaintat luni un denunț Parchetului General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul comunismului copiilor de la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret.

Denunțul IICCMER face referite la perioada 1980-1989, perioadă în care ar fi murit peste 340 de minori, conform unui comunicat al institutului.

Spitalul la care face referire denunțul era denumit sugestiv „Orfelinatul Groazei” și a fost înființat în anul 1956, fiind printre primele unități medicale din România comunistă ce erau dedicate afecțiunilor neurologice infantile.

În urma unei analize a IICCMER a fost constatat faptul că în cazul spitalului amintit au putut fi constatate rate crescute de mortalitate în ceea ce privește unele patologii ușor de prevenit, de diagnosticat și de tratat, precum și cauze de moarte care pot conduce la concluzia că în perioada menționată în denunț  se putea vorbi despre „existența unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din spital”.

Astfel,  IICCMER a decis, în urma analizei efectuate, să sesizeze Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tratamente neomenoase aplicate copiilor, aceasta fiind a doua sesizare dintr-o serie ce vizează „crime sistemice și sistematice petrecute în perioada comunistă”.

Puteți citi comunicatul integral al IICCMER AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *