Skip to content
Ilfov Știri locale

Ilfov: Consiliul Judeţean a dispus ca o comisie să prezinte un raport privind cauzele comportamentului „inadmisibil” al personalului Centrului de plasament din Voluntari

Facebook/Facebook CJ Ilfov
" "

Consiliul Judeţean Ilfov a dispus ca o comisie să facă, până vineri, un raport privind cauzele comportamentului „inadmisibil” al personalului de la Centrul de plasament din Voluntari faţă de băiatul agresat şi ameninţat după ce ar fi sărit pe o saltea. În acest caz, Poliţia Ilfov a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, scrie news.ro.

Consiliul Judeţean Ilfov a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că a emis în această dimineaţă o dispoziţie prin care a fost formată o comisie care analizează în regim de urgenţă faptele întâmplate în Centrul de Plasament Numărul 6 situat în oraşul Voluntari.

" "
" "

Comisia trebuie să redacteze, cel târziu până vineri, un raport din care să reiasă „cauzele care au generat acest comportament inadmisibil al personalului Centrului de plasament faţă de un minor aflat sub măsură de protecţie”. În urma acestui raport se vor lua urgent măsurile necesare,.

„Consiliul Judeţean Ilfov regretă cele întâmplate în cadrul unei instituţii aflate în subordinea sa, îşi exprimă totalul dezacord în privinţa acestor situaţii şi asigură cetăţenii ca acest fapt nu va rămâne nepedepsit”, scrie în comunicatul semnat de vicepreşedinte Consiliul Judeţean Ilfov Ştefan Rădulescu.

La rândul său, Poliţia Judeţeană Ilfov a transmis că, în urma verificărilor făcute, poliţiştii oraşului Voluntari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru purtare abuzivă, urmărirea penală fiind supravegheată de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langă Judecătoria Buftea.

Poliţia Judeţeană Ilfov şi Autoritatea pentru Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) au anunţat, marţi, că au deschis anchete după ce angajaţi ai Centrului de plasament din oraşul Voluntari au fost filmaţi în timp ce agresează fizic şi ameninţă un băiat, pe motiv că acesta ar fi sărit pe o saltea. Imaginile au fost făcute publice de preşedintele ANDPDCA, care consideră că nu există raţiuni pentru care un copil să fie agresat.

În imaginile postate pe Facebook de preşedintele Autorităţii pentru Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Maria Mădălina Turza, se vede cum băiatul este târât de către un bărbat, care îl trage dintre două paturi, iar o femeie îi spune că „trebuie dus la nebuni” şi îl ameninţă că „cheamă salvarea”.

Aparent, angajaţii centrului sunt nemulţumiţi de faptul că mai mulţi copii au sărit pe nişte saltele. Plângând, băiatul încearcă să explice ce s-a întâmplat, însă este ameninţat şi nu este ascultat de către angajaţii centrului.

„În acest moment a plecat o echipă a Corpului de Control al ANDPDCA la Centrul de plasament din Oraşul Voluntari, unde în urmă cu scurt timp au avut loc aceste fapte îngrozitoare. La sosirea din misiunea de control, vom sesiza organele de cercetare penală, fără nicio ezitare”, a scris pe reţeaua de socializare preşedintele instituţiei care apără drepturile copiilor.

Maria Mădălina Turza a adăugat că orice formă de agresiune împotriva unui copil din sistemul de protecţie va fi sancţionată conform legii.

„Nu există raţiune pentru care un copil să fie bătut sau agresat fizic sau emoţional de către un adult, nici chiar atunci când îşi pemite luxul de «a sări pe saltea». Educatoarea care ameninţă copilul cu ”salvarea” şi paznicul care îl agresează fizic nu NU AU CE SĂ CAUTE ÎN SISTEMUL DE PROTECŢIE A COPILULUI. Ştiţi ce înseamnă «chem salvarea»? Este ameninţarea supremă a educatorilor agresori, care, da, uneori cheamă salvarea şi trimit copiii la spitalele de psihiatrie unde le aplică tratamente neuropsihiatrice şi îi fac «legume». Ca pedeapsă şi în loc de educaţie. Cât timp voi ocupa această funcţie, orice informaţie în acest sens se va solda cu repercusiuni legale drastice, fără să clipesc. Pentru că dacă este un lucru pe lumea asta pe care nu îl accept, acesta este abuzul împotriva copiilor sau adulţilor pe care îi avem în grijă. DGASPC Ilfov va trebui să facă o evaluare serioasă şi rapidă în acest Centru de plasament şi să dispună măsurile legale”, a mai scris Turza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *