Skip to content
Politică

Ilie Bolojan ar fi refuzat poziția de prim-vicepreședinte PNL. Un nume nou a intrat pe lista scurtă a liberalilor pentru locul lui Lucian Bode

Inquam Photos / Octav Ganea

Ilie Bolojan, fost primar al Oradei, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, ar fi refuzat poziția de prim-vicepreședinte PNL, spun surse liberale pentru PS News. În cărți pentru postul care ar urma să fie lăsat liber de Lucian Bode ar fi intrat și Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, au mai precizat sursele citate.

Așa cum PS News a scris miercuri, lucrurile nu sunt decise la această oră, dat fiind faptul că la negocierile cu ALDE, Florin Cîțu i-ar fi promis lui Daniel Olteanu o poziție de prim-vicepreședinte.

Nu se știe, însă, la această oră dacă negocierile lui Florin Cîțu cu ALDE privind atribuirea de funcții în PNL vor continua sau vor fi reluate de noua echipă de conducere a liberalilor.

CITIȚI ȘI: Ilie Bolojan revine la vârful PNL. Ce funcție i se pregătește după înlăturarea lui Florin Cîțu

Cine este Dan Motreanu

Dan-Ștefan Motreanu (50 de ani) este în politică de peste 30 de ani, însă notorietatea sa în rândul publicului larg este relativ redusă, deși în PNL este văzut de mulți ani ca unul dintre cei mai influenți oameni din partid. Dan Motreanu s-a născut la Orăștie, în județul Hunedoara, și a studiat la Universitatea de Vest din Timișoara. După absolvire a lucrat timp de câțiva ani ca profesor de istorie la Alba-Iulia, orași în care a fost jurnalist la publicația locală Observator precum și corespondent al agenției Mediafax.

În 2002 a fost ales președintele Organizației de Tineret a PNL, iar în 2004, deși activase în organizația de Alba, a devenit deputat de București. A fost printre tinerii promovați la acea vreme de către Călin Popescu-Tăriceanu, Motreanu ajungând vicepreședinte al partidului.

Tot Tăriceanu l-a dorit ca ministru al Agriculturii în decembrie 2006, după ce PNL i-a retras sprijinul politic lui Gheorghe Flutur care se alăturase grupării conduse de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, grupare ce apoi avea să fuzioneze cu PDL. Până la urmă, conducerea PNL l-a desemnat prin vot ca înlocuitor al lui Flutur, post pentru care a candidat împotriva lui Ludovic Orban, pe care l-a învins cu 12 voturi la 4. Motreanu a fost ministru  doar câteva luni, până în aprilie 2007 când Tăriceanu a restructurat guvernul ca urmare a scoaterii PDL de la guvernare. În 2008 și 2012 a fost reales ca deputat, de data aceasta pe listele PNL Călărași. În perioada președinției lui Crin Antonescu a intrat într-un con de umbră, însă a revenit în prima linie a partidului în 2013 când a fost ales din nou vicepreședinte al PNL cu responsabilități în organizarea campaniei electorale.

În prezent, pe lângă calitatea de europarlamentar, Dan Motreanu este acum și președinte al PNL Giurgiu, funcție pe care a deținut-o mai întâi ca interimar, fiind reconfirmat recent în funcție.

Cine este Ilie Bolojan

Ilie Bolojan a fost desemnat drept candidat al Partidului Național Liberal pentru Primăria Oradea la alegerile locale din 2008, iar la 1 iunie 2008 a fost ales primar al Oradei, cu 50,3% din voturi. Ulterior, la alegerile din 2012 și cele din 2016, Ilie Bolojan a fost reales primar al Oradei. Astfel, a obținut al treilea mandat de primar în 5 iunie 2016, cu 70,95% din voturi. În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor în fruntea PNL care a obținut 61.5% din voturi.

Bolojan își anunța în 2018 demisia din funcția de prim-vicepreşedintele PNL, funcție pe care o ocupa din iunie 2017. ”La începutul săptămânii trecute am înregistrat la secretariatul general al PNL demisia mea din funcția de prim-vicepreședinte pe strategii politice al partidului. Având în vedere faptul că Primăria Oradea are un număr important de proiecte europene și de investiți în derulare, care necesită destul de mult timp, era foarte greu, în aceste condiții, să onorez ambele funcții. Ca atare, am luat decizia să mă concentrez pe proiectele Primăriei Oradea”, anunța Bolojan.

Liberalul spunea în urmă cu câteva săptămâni că ia în calcul să candideze la şefia PNL ori chiar la alegerile prezidenţiale, menţionând că „nu este cazul” şi nici „nu ar fi normal” să excludă asemenea posibilităţi. „Nu exclud. (…) N-ar fi normal să exclud şi nici nu e cazul”, a declarat Ilie Bolojan, într-un interviu pentru Libertatea, fiind întrebat dacă ar putea candida la preşedinţia PNL sau chiar a României.

Cine este Daniel Olteanu

ALDE a organizat sâmbătă, 17 aprilie 2021, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere, iar Daniel Olteanu a fost ales președinte. „Noul proiect ALDE înseamnă asumarea liberalismului și a valorilor europene”, a afirmat Daniel Olteanu, care a adăugat ca „prioritatea ALDE trebuie sa fie aceea de a reprezenta vocea puternica si credibila a romanilor dezamăgiți de actuala majoritate parlamentara”. „Noul proiect ALDE trebuie sa reunească toate vocile romanilor care cer competenta si coerenta in actul guvernării. (…) Avem azi in Parlament o putere legitimata de 33% dintre romani. Cine îi apără pe restul de 67%? Cine le apără lor drepturile? (…) ALDE va trebui sa contribuie la așezarea lucrurilor pe un făgaș normal”, a mai declarat noul președinte ALDE.

Daniel Olteanu a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2016-2020, iar în perioada 18.02.2016–30.09.2016 a deținut poziția de prefect al județului Vaslui. Este dublu licențiat în Drept și Sociologie și a absolvit de-a lungul timpului mai multe cursuri, cu diplome și certificări la Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, ANFP, ANOFM și Institutul Diplomatic Român. Olteanu și-a trecut în biografia sa, la capitolul „competențe sociale”, calități precum: „responsabil, calm, sociabil, comportament pozitiv și lucru în echipă”. La „competenţe organizaţionale/manageriale” Daniel Olteanu notează „Bun organizator, punctual, corect, bun psiholog, viziune a planificării locului de muncă și a oamenilor din subordine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *