Dorit, cel puțin la nivel declarativ, ca viitor premier de șefii a trei partide, liberalul Ilie Bolojan a dezvăluit joi presei locale în ce condiții ar trebui să accepte cineva conducerea Guvernului, spunând că oricine ar ocupa această poziție ar trebuie să aibă „autoritate, sprijin și mână liberă să acționeze”, căci altfel nu ar fi decât un simplu gestionar.
Totuși, Ilie Bolojan nu a spus clar dacă își dorește sau nu cea mai importantă funcție de execuție din România.
El a subliniat că PNL trebuie să negocieze nu atât funcții, cât să impună în programul de guvernare al unei eventuale coaliții „măsuri, răspunsuri la probleme, programe clare, termene, responsabilități”.
„Dacă este un om responsabil…”
„Orice om responsabil, dacă acceptă să ocupe o funcție publică fără să aibă autoritatea necesară, sprijinul necesar și mâna liberă ca să acționeze, nu face decât să repete ceea ce s-a mai întâmplat în acești ani, adică o situație în care putem discuta dacă s-a administrat mai bine sau mai rău, dar fără o creștere a economiei și fără o dezvoltare de care să beneficieze mult mai mulți români”. Așa a răspuns președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi la sediul organizației, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă își dorește „să preia frâiele de prim-ministru”, arătând că nu acest lucru este important, ci să se dea răspuns din partea viitorului Guvern la problemele reale ale României.
„Nu cred că este important cine este premierul României cât timp ai 10 miliarde de euro de plătit dobânzi, cât timp trebuie să iei credite de zeci de miliarde în fiecare an ca să funcţionezi. Pentru că oricine ar fi premier nu are nici o marjă de mişcare. Eu cred că pentru cetăţeni nu este important dacă o persoană sau alta îşi doreşte ceva sau nu într-un context electoral. Cred că este important ca lumea politică responsabilă să dea nişte răspunsuri la problemele reale”, a răspuns Bolojan, la întrebarea dacă îşi doreşte să fie premier.
PNL să negocieze nu posturi, ci responsabilitățiLiberalul a spus că indiferent cine va forma coaliţia de guvernare, care va rezulta din voturile cetățenilor, trebuie ca partidele ajunse la putere să discute despre ceea ce trebuie făcut şi despre echipa care poate pune în practică un program care „din punctul meu de vedere va fi destul de diferit de ceea ce anunţă astăzi partidele”.
Făcând o analogie între sistemul sanitar și cel de guvernare, Bolojan a arătat că o serie de „acumulări negative şi boli cronice” trebuie soluționate înainte să se ajungă la „operații” dureroase în situații extreme. „Dacă nu vom ataca aceste probleme după logica prevenţiei, unde întotdeauna costul și riscurile sunt mult mai mici decât în cazul unei operaţii care se face în urgenţă, cred că PNL, dacă intră în coaliţie, trebuie să negocieze nu posturi, nu portofolii, deşi şi asta face parte (n.r. – din politică), ci în primul rând măsuri, răspunsuri la problemele reale, programe clare, termene şi responsabilităţi pentru că doar în felul acesta, într-o zonă de politică în care înţelegerile se fac dimineaţa şi se desfac seara, să fie într-adevăr respectate”, a spus președintele PNL Bihor.
În aceeași conferință de presă susținută joi cu alți doi candidați ai PNL Bihor – Gheorghe Bota (Senat) și Dumitru Țiplea (Camera Deputaților) – Bolojan a pledat pentru un stat eficient, care „nu iroseşte resursele”, despre nevoia de simplificare, digitalizare şi transparentizare, precum şi despre măsuri care să dezvolte economia României, cu accent pe export și pe inovare.
Liderul liberal a spus că „noi irosim resursele”, arătând că ministerele, instituțiile centrale, oficiile și agențiile „au personal excedentar” care trebuie diminuat, dând ca exemplu faptul că dacă în Germania există o singură autoritate de reglementare a rețelelor edilitare, la noi există câte una „cu sute de angajați” pentru fiecare tip de rețele. De asemenea, Bolojan a indicat nevoia de soluționare a unor probleme precum pensionarea magistraților la vârste prea coborâte, a modului în care se ocupă funcțiile în instituții, a existenței a tot felul de sporuri pentru unele categorii de funcționari, despre necesitatea stopării ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă, tehnologizarea industriei pentru că „altfel rămânem în capcana venitului mediu”, susținerea companiilor românești care realizează exporturi și altele.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News