Skip to content
Alegeri locale 2020

Ilie Bolojan nu are nici critici, nici adversari. PSD și USR-PLUS, resemnați pentru Primăria Oradea

Inquam Photos / Silviu Filip

Oradea se pregătește pentru alegerile locale din 2020, iar marele favorit este Ilie Bolojan care conduce orașul din anul 2008. Actualul primar domină sondajele încât opoziția este descurajată și nici măcar USR-PLUS, care în orașele mari au pretenții la victorie, nu a reușit să-și prezinte un candidat.

Ilie Bolojan, PNL

La alegerile locale din 2016, Ilie Bolojan a câștigat cu peste 70% din voturi. Din 2008, când a luat primul mandat, și până în 2016, Ilie Bolojan a crescut cu 20%, arătând că munca sa la Primăria Oradea este apreciată de oameni.

Orașul a cunoscut cea mai mare dezvoltare a sa în timpul celor 3 mandate cu Ilie Bolojan, fiind un reper pentru cei care vor să dezvolte un oraș cu fonduri europene. Din 2008 și până în 2018, municipalitatea obținuse peste 250 de milioane de Euro pentru refacerea centrului orașului, informează digi24.ro. De asemenea, orașul a depus proiecte pentru alte 170 de milioane de Euro.

Ilie Bolojan a avut mereu o campanie de promovare la nivel național, fiind astăzi unul dintre cei mai apreciați primari. Chiar dacă Oradea atrage numeroase fonduri europene, acestea nu au dus la o dezvoltare reală a orașului cu o economie care să conteze într-un anumit domeniu, fiind în continuare foarte departe de orașele din vestul Europei.

Totuși, Ilie Bolojan pare să nu aibă critici în oraș, iar partide precum PSD sau USR-PLUS nu atacă actuala administrație, ceea ce îi lasă cale liberă edilului spre al patrulea mandat la Primăria Oradea.

Emilian Pavel, PSD

Emilian Pavel, fostul europarlamentar, este trimis în luptă la alegerile locale din 2020 pentru a candida împotriva lui Ilie Bolojan la Primăria Oradea. Emilian Pavel nu se bucură de o mare notorietate, după un mandat în Parlamentul European. Înainte de 2014, când a plecat la PE, acesta a mai ocupat funcția de director în Ministerul Tineretului, pe vremea Guvernului Ponta.

Sursa foto: bihoreanul.ro

Dar Emilian Pavel merge la înfrângere deoarece nu are nicio șansă în fața lui Ilie Bolojan și dacă USR-Plus va avea candidat, pesedistul se poate trezi chiar pe locul 3 sau 4. Numai că Emilian Pavel își asumă această candidatură pentru a putea primi un loc eligibil pe listă la alegerile parlamentare din 2020, așa cum s-a întâmplat și cu Adelina Coste, candidatul PSD la Primăria Oradea în 2016, care ulterior a ajuns în Camera Deputaților, informează ebihoreanul.ro.

Emilian Pavel a ajuns în atenția mass-mediei în 2017 când s-a descoperit că a angajat la Parlamentul European firmele de consultanță a patru lideri PSD din județul său, potrivit anchetei pressone.ro. Din banii Uniunii Europene se hrăneau mai mulți membri PSD care primeau banii fără să aibă vreun rezultat notabil pentru România sau Europa.

UDMR

Huszar Istvan, candidatul UDMR din 2016, a fost pe locul doi în cursa pentru Primăria Oradea. În 2020, UDMR întârzie desemnarea candidatului, conștienți că voturile comunității maghiare nu vor fi suficiente pentru a-l învinge pe Ilie Bolojan.

Interesante sunt alte jocuri politice din Bihor între PNL și UDMR. Un acord a fost încheiat între Organizația Județeană UDMR Bihor și Organizația Județeană a Partidului Național Liberal (PNL) cu privire la orașul Aleșd, informează alesdonline.ro. UDMR îl va susține pe primarul PNL, iar PNL le va oferi funcția de viceprimar.

În urmă cu câteva luni, UDMR a criticat modul în care Ilie Bolojan s-a ocupat de mai multe proiecte derulate de Primăria Oradea, arată bihon.ro. UDMR se afirmă ca fiind cea mai puternică voce anti-Bolojan în Oradea.

USR-PLUS

Alianța USR-PLUS nu are voce în Oradea, iar până la momentul redactării acestui articol, nu și-a prezentat candidatul pentru primărie. În ultima lună, pe paginile de Facebook USR Oradea și USR Bihor nu au lansat niciun mesaj referitor la Ilie Bolojan. Apropierea dintre USR și Ilie Bolojan nu e nicio noutate, deoarece deputatul Stelian Ion a fost câteva zile la Oradea pentru a discuta despre dezvoltarea orașului, informează ordinea.ro. Totodată, Bolojan este unul dintre membrii PNL care susține o viitoare colaborare PNL-USR, mai ales în marile orașe din țară.

Chiar dacă în alte orașe USR-PLUS stă bine în sondaje, în Oradea n-au șanse împotriva lui Ilie Bolojan, mai ales că opoziția este amorțită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *