Skip to content
Politică

Ilie Bolojan nu ia în calcul o candidatură la șefia PNL: Este o conjunctură politică care nu prea lasă spațiu de manevră

bihorstiri.ro

Pentru că numele său a tot fost speculat în vederea unei candidaturi la șefia PNL, sau chiar la președinția țării, Ilie Bolojan (care și-a câștigat un bun renume datorită modului în care a reușit să gestioneze municipiul Oradea, în mai multe mandate de primar, ulterior devenind președintele Consiliului Județean Bihor) a fost întrebat la Digi 24 dacă preconizează noi alegeri în PNL și dacă ar fi pregătit să intre în cursa pentru șefia partidului.

Bolojan a răspuns clar, că „nu se pune problema de a candida pentru o poziție atât de înaltă”. El a menționat că este posibil să candideze pentru o funcție în structura de conducere a PNL, dar nicidecum pentru cea de președinte. „Ca să merg pe o funcție la nivel național ar trebui să mă mut în București, ceea ce nu e cazul. Nu exclud să candidez pentru o funcție de conducere în partid, ceea ce este altceva, dar nu se pune problema să mă implic să candieze la președinție”, a comentat Ilie Bolojan.

La insistența moderatorului, dacă nu are cumva în vedere o eventuală candidatură la șefia țării, Bolojan și-a nuanțat răspunsul, apreciind că fiecare persoană ar trebui să se autoevalueze, să își facă o analiză dacă este capabilă să facă față în anumite posturi, în sensul de a performa. „Pentru că într-o funcție înaltă la nivel național, este mult mai complicat”, a spus liderul Consiliului Județean Bihor, subliniind că majoritatea celor care ajung în funcții înalte realizează prea târziu că nu vor reuși „să livreze”, pentru că nu depinde doar de ei.

Fiecare om ar trebui să facă o analiză, dacă poate face față anumitor posturi, dacă poate performa. Pentru că una este să fii primar sau președinte de Consiliu Județean, poziții din care poți actiona, poți să-i faci echipe puternice și știi că poți să livrezi, și alta este să fii la nivel național într-o funcție, sau la nivel de București, unde lucrurile sunt mult mai complicate. De aceea trebuie fiecare să vadă dinainte dacă are șanse să facă față. Ești tentat să ajungi să preiei un post la nivel național și ajungi să îți dai seama că nu faci față (…) Nu este vorba despre teamă, ci despre responsabilitate”, a spus Bolojan.

El a reamintit că a mai deținut o funcție de secretar general al Guvernului pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu și că atunci a înțeles că majoritatea obiectivelor propuse depind în mare măsură de alții. „Am înțeles că într-o funcție la un asemenea nivel problemele nu se rezolvă imediat pentru că vine un om providențial, totul este mult mai complex”, a comentat Bolojan.

Despre situația actulă din PNL și nemulțumirile unor lideri liberali la adresa președintelui Florin Cîțu, nu e un moment prielnic să existe tensiuni și scandaluri, a precizat Bolojan, pentru că „PNL nu mai este în opoziție”. „Când ești în opoziție mai poți să stai să te cerți să faci strategii, dar când ești la guvernare ești obligat să livrezi. PNL trebuie să se concentreze acum să guverneze, să evite criza energetică pe cât posibil”, a spus Bolojan.

Liderul Consilliului Județean Bihor a admis că PNL a pierdut acel electorat care a dat un vot PNL-ului, pentru a sancționa PSD-ul. „O parte dintre votanții PNL n-au votat neapărat pentru calitățile liberalilor, ci au dat un vot anti-PSD. Dintre aceștia, nu șitiu câti s-au simțit trădați (după încheierea actualei coaliții de guvernare -n.red). Dar din punctul meu de vedere, aceasta este o conjunctură politică care nu prea lasă spațiu de manevră. Ca partid responsabil, treaba PNL este să treacă România de această criză energetică, care se va transforma într-o criză economică”, a spus Bolojan.

Apoi, în 2023, așa cum va face fiecare partid, și PNL va avea sarcina să evalueze lucrurile și să-și creeze o nouă startegie pentru alegerile din 2024, a adăugat Bolojan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *