Skip to content
Politică

Ilie Bolojan revine la vârful PNL. Ce funcție i se pregătește după înlăturarea lui Florin Cîțu

Inquam Photos / Octav Ganea

Ilie Bolojan, fost primar al Oradei, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, se pregătește să revină la vârful Partidului Național Liberal (PNL). Surse liberale au precizat pentru PS News că Bolojan va ocupa funcția de prim-vicepreședinte în noua echipă condusă de premierul Nicolae Ciucă. Actualul președinte al Consiliului Județean Bihor va ocupa, astfel, locul lăsat liber de Lucian Bode, după ce acesta va fi numit secretar general al formațiunii politice, în locul lui Dan Vîlceanu, au mai precizat sursele citate.

PS News l-a contactat pe Ilie Bolojan pentru o reacție pe acest subiect, însă liberalul nu a răspuns solicitărilor noastre.

Cine este Ilie Bolojan

Ilie Bolojan a fost desemnat drept candidat al Partidului Național Liberal pentru Primăria Oradea la alegerile locale din 2008, iar la 1 iunie 2008 a fost ales primar al Oradei, cu 50,3% din voturi. Ulterior, la alegerile din 2012 și cele din 2016, Ilie Bolojan a fost reales primar al Oradei. Astfel, a obținut al treilea mandat de primar în 5 iunie 2016, cu 70,95% din voturi. În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor în fruntea PNL care a obținut 61.5% din voturi.

Bolojan își anunța în 2018 demisia din funcția de prim-vicepreşedintele PNL, funcție pe care o ocupa din iunie 2017. ”La începutul săptămânii trecute am înregistrat la secretariatul general al PNL demisia mea din funcția de prim-vicepreședinte pe strategii politice al partidului. Având în vedere faptul că Primăria Oradea are un număr important de proiecte europene și de investiți în derulare, care necesită destul de mult timp, era foarte greu, în aceste condiții, să onorez ambele funcții. Ca atare, am luat decizia să mă concentrez pe proiectele Primăriei Oradea”, anunța Bolojan.

Liberalul spunea în urmă cu câteva săptămâni că ia în calcul să candideze la şefia PNL ori chiar la alegerile prezidenţiale, menţionând că „nu este cazul” şi nici „nu ar fi normal” să excludă asemenea posibilităţi. „Nu exclud. (…) N-ar fi normal să exclud şi nici nu e cazul”, a declarat Ilie Bolojan, într-un interviu pentru Libertatea, fiind întrebat dacă ar putea candida la preşedinţia PNL sau chiar a României.

Cel mai tânăr primar de oraș din țară îl propune pe Ilie Bolojan în conducerea PNL

Liberalii sălăjeni s-au întâlnit, joi seara, într-o ședință de Birou Politic Județean pentru a discuta situația de la vârful partidului și retragerea sprijinului politic pentru actualul președinte național, Florin Cîțu. În perspectiva congresului extraordinar care se prefigurează cât de curând pentru schimbarea șefului de partid, liberalii sălăjeni au venit și cu propuneri interesante.

Astfel, cel mai tânăr primar de oraș din țară, Cristian Lazăr, care este și președintele PNL Șimleu Silvaniei, a propus ca în noul for de conducere, alături de Nicolae Ciucă, să fie și Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului Oradea și președinte al Consiliului Județean Bihor, în prezent.

„Premierul Nicolae Ciucă a arătat că știe să conducă. A asigurat un climat de lucru favorabil în această perioadă grea și este pregătit să reprezinte și politic partidul, nu doar să conducă guvernul. Cu toții știm, și experiența ultimilor 32 de ani ne-a arătat, că e mai eficient ca premierul să conducă și partidul de guvernământ. Cred că e o decizie bună. Dar, dacă tot este un moment de reset al partidului, consider că trebuie să-l avem pe Ilie Bolojan în forul de conducere, poate chiar pe o funcție de președinte executiv. Fiind vorba de un congres extraordinar, putem chiar să creăm o funcție de acest fel pentru a-l aduce pe Ilie Bolojan înapoi în conducerea partidului”, a declarat pentru Graiul Sălajului primarul din Șimleu Silvaniei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *