Skip to content
Politică

Ilie Șerbănescu, concluzie incomodă despre inflație: Capitalul românesc, în recesiune de 10 ani! EXCLUSIV

ro.sputnik.md

Analistul economic Ilie Șerbănescu – fost ministru al Reformei în guvernul Victor Ciorbea – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras o concluzie incomodă cu privire la inflația din România.

VEDEȚI ȘI: România, arătată cu degetul de Eurostat în privința inflației

După cum probabil ați citit deja, datele publicate tot miercuri de către Eurostat arată că țara noastră a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 4,3%, după 4% în martie.

În acest context, l-am întrebat pe Ilie Șerbănescu în ce măsură această rată a inflației este îngrijorătoare. În replică, economistul a subliniat că un astfel de fenomen este inevitabil când decidenții politici încearcă să mărească salariile fără să ia de la alții.

„Inflația se raportează la puterea de cumpărare. Dacă am creștere de salarii, mă doare-n cot de inflație! Asta e ca să speriem pe cine? Situația e foarte simplă: nu știu cât este de durabil și deci de îngrijorător acest fenomen cu creșterea inflației, dar era evident și inevitabil să se petreacă. În momentul când ai o politică ce încearcă să mărească salariile în țara cu cele mai mici salarii din așa-zisa Europă și faci acest lucru fără să iei de la alții, te împotmolești”, a declarat Șerbănescu pentru PSnews.ro.

Solicitat să precizeze la care „alții” se referă, Ilie Șerbănescu a răspuns prompt: „De la bogați! Dacă vrei să dai la nevoiași, este imperios necesar să iei de la bogați. Dacă nu iei de undeva, te împotmolești”.

În continuare, ex-ministrul a deplâns faptul că, din 2007 până în prezent, capitalul străin din România l-a surclasat pe cel autohton.

„Țara asta n-are creștere economică. În țara asta are creștere economică doar capitalul străin. Capitalul românesc dă înapoi de peste zece ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană. Când a intrat în Uniunea Europeană, capitalul străin avea 25%. În momentul ăsta, are peste 50%. Deci cine a înregistrat creșterea economică în legătură cu care s-au bătut tobele? Doar capitalul străin. Capitalul românesc este în recesiune de 10 ani. Asta este problema! Că nu vrea nici Dragnea, nici Iohannis să spună adevărul și nici să-l vadă, asta e cu totul altceva. Ei sunt frați în povestea asta, în a nu spune adevărul. Creșterea economică nu aparține decât capitalului străin. El o face! Dacă nu te duci – cum s-a dus Dragnea – să iei o părticică din el, ca s-o dai și la alții, te împotmolești. Eu nu știu dacă convine ce spun eu, dar asta este inevitabil. Puțina inflație, cât a apărut, este binefăcătoare, că mai astupă… Altfel, pe undeva, trebuie să răbufnească chestia asta”, a încheiat Ilie Șerăbnescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *