Skip to content
Politică

Imaginea momentului: românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni. Pe ce loc sunt Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

https://newsteam.ro/

Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 1-7 mai și obținut în exclusivitate de PSnews.ro, președintele Klaus Iohannis ocupă primul loc în topul liderilor politicieni în care românii au încredere. Astfel, 43% dintre respondenți au susținut că au încredere în Klaus Iohannis, 29% în fostul președinte Traian Băsescu, 27% în Dacian Cioloș, 26 % în Gabriela Firea și 24% în premierul Ludovic Orban.

La polul opus se află fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cotat cu 12% încredere, Viorica Dăncilă (13%) și Paul Stănescu (13%). Și liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se bucură de o încredere scăzută în rândul respondenților, fiind cotat la 16%.

De remarcat, însă, că nici un politician, indiferent de culoare, nu are un procentaj pozitiv peste 50%.

 

Detalii despre sondaj

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale. Au fost realizate în plus 155 interviuri românilor aflați în diaspora (10%).

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,7% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,7% și doar 5 vor da cifre cu erori mai mari. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe și ocupații.

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online și prin telefon persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

Persoanele intervievate domiciliază în 148 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat prin telefon (75%) și online (25%). Operatorii de interviu și coordonatorii BCS au trimis sms și mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje și care fuseseră selectați prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secții de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecție a participanților la cercetare. În diaspora și în anumite comunități în care sondajele prin telefon s-au desfășurat cu dificultate (de ex. în comunitatea maghiară, în rândul oamenilor cu studii elementare, în rândul agricultorilor, etc), sondajele s-au realizat online, un link cu chestionarul fiind postat pe câteva pagini de facebook și trimis pe mail sau sms unor oameni selectați aleator.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, Eugen Galitu și Călin Roșu.

1 comentariu la “Imaginea momentului: românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni. Pe ce loc sunt Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *