Skip to content
Buzău Știri locale

Imaginile cu Nicolae Ceauşescu, dar şi cele cu primarul Constantin Toma, înlăturate noaptea trecută de pe Calea Eroilor din municipiul Buzău

news.ro

Reprezentanţii societăţii desemnate de Primăria Buzău să se ocupe de reamenajarea expoziţiei outdoor de pe Calea Eroilor au înlăturat, în noaptea de luni spre marţi, panourile cu imagini care îl înfăţişau pe Nicolae Ceauşescu, dar şi cele în care apărea primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Preşedintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, afirmă că primarul Buzăului a acţionat „noaptea ca hoţii” şi că nu a vrut să explice nimănui logica afişării imaginilor cu Nicolae Ceauşescu.

La expoziţia de pe Calea Eroilor din Buzău, imaginile cu Nicolae Ceauşescu au fost înlocuite, iar imaginea care fusese afişată în celei cu eroii din căzuţi în teatrele de operaţii şi în care apăreau primarul Constantin Toma, IPS Ciprian, Titus Corlăţean şi istoricul Marius Nicoară a fost mărită astfel încât să se vadă doar panoul cu titlul evenimentului, fără persoanele menţionate.

Astfel, după ce în cursul nopţii imaginile au fost înlocuite, marţi dimineaţă istoricul Marius Nicoară, care este însărcinat să prezinte expoziţia în cursul manifestărilor de marţi legate de împlinirea a 1650 de ani de la prima atestare documentară a denumirii municipiului, verifica toate imaginile din expoziţie pentru a se asigura că nu a mai scăpat nimic nepotrivit, notează news.ro.

Preşedintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că primarul Buzăului a acţionat „noaptea ca hoţii” şi că nu a vrut să explice nimănui logica afişării imaginilor cu dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Noaptea ca hoţii! Aşa a dat jos primarul Toma pozele cu Nicolae Ceauşescu de pe Calea Eroilor. N-a vrut ieri nici să intre în direct la TV, nici să răspundă la telefon să explice logica afişării lui Ceauşescu în locul fotografiilor cu eroii neamului. Până la urmă, buzoienii au avut dreptate şi l-au dat jos pe Ceauşescu”, a scris Gabriel Avrămescu.

La finalul săptămânii trecute responsabilii din Primăria Buzău au hotărât să reamenajeze expoziţia outdoor de pe Calea Eroilor prin înlocuirea imaginilor din Primul Război Mondial, ale eroilor buzoieni şi a drapelelor ţărilor beligerante cu imagini reprezentative pentru judeţul Buzău.

Acţiunea a fost aspru criticată de către public şi de către rudele militarilor care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii, iar Primăria a transmis că îşi va remedia greşeala.

Acest lucru s-a întâmplat luni.

Astfel, un nou panou cu eroii buzoieni care s-au jertfit în teatrele de operaţii ceva mai înghesuiţi şi cărora li s-au adăugat şi pompierii şi jurnaliştii care au pierit în explozia din mai 2004 la Mihăileşti a fost amplasat în expoziţie pe un panou situat aproximativ la jumătatea străzii, locul iniţial în care fuseseră amplasat panoul cu eroii decedaţi în teatrele de operaţii fiind acum ocupat de o fotografie în care se află primarul Constantin Toma, fostul comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” generalul Dragoş Dumitru Iacob, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Titus Corlăţean şi profesorul Marius Nicoară.

Marţi, Primăria Buzău în colaborarea cu Arhiepiscopie Buzăului şi Vrancei organizează o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 1650 de ani de atestare documentară a numelui de Buzău.

Dimineaţă manifestările vor avea loc la Catedrala Arhiepiscopală iar după amiază acestea se vor muta pe Calea Eroilor unde va fi vernisată şi noua expoziţie.

La evenimentul care va începe după ora 13.00 sunt aşteptaţi să participe preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu şi alte autorităţi locale şi judeţene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *