Skip to content
Coronavirus

Imaginile dramatice de la Balș se vor repeta, avertizează medicii: Dacă pandemia se va accelera, pacienții nu vor mai avea loc nici pe holurile spitalelor

Facebook

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, susține că imagini dramatice precum cele de la Institutul Matei Balș, cu pacienți care primesc oxigen pe holuri, se vor repeta și în alte spitale Covid-19 din România. Mai mult, în cazul în care numărul de îmbolnăviri va continua să crească, pacienții nu vor mai avea loc nici măcar pe hol, spune medicul.

„Pacienții care erau pe holurile spitalelor probabil că nu aveau criterii de severitate atât de mari încât să necesitate internarea în terapie intensivă. Nu cred că un pacient care ar avea nevoie de terapie intensivă va putea rezista pe holurile spitalelor, însă foarte mulți dintre pacienții care ajung la spital cu coronavirus au nevoie de oxigen.

În contextul în care Bucureștiul are de săptămâni întregi peste 1.000 de cazuri pe zi, este clar că vor fi pacienți care vor ajunge la spital cu simptomatologie medie care necesită, spre exemplu, doar suplimentarea de oxigen și care, în lipsa locurilor din spital, vor rămâne și pe holurile spitalului. Nu este o imagine total necunoscută, am văzut-o în foarte multe țări, o vedem acum și în România și probabil că o s-o mai vedem, pentru că sistemul sanitar are capacitate finită de locuri și această capacitate poate să fie depășită la un moment dat, mai ales în aceste zone de focar.

Cel mai important element pe care trebuie să îl luăm în calcul este scăderea numărului de cazuri, pentru că rămânerea la un nivel ridicat al cazurilor va determina din ce în ce mai multe imagini similare cu cele de care vorbim”, spune Țincu.

Întrebat dacă vom ajunge să vedem astfel de situații în toate spitalele Covid-19 din România, medicul spune că, „în funcție de evoluția pandemiei în spitalele Covid-19, dacă numărul de îmbolnăviri nu va scădea”, vom mai vedea cu siguranță astfel de imagini.

„Dacă vreți să mergeți și mai departe cu scenariul, dacă nu stăpânim pandemia și ea se va accelera, vom ajunge să vedem pacienți care nu vor mai avea loc nici măcar pe holurile spitalelor. Vor rămâne în ambulanțe în fața spitalelor sau vor rămâne la domiciliu, așteptând cu zilele ca să poată să fie preluați de către ambulanță”, afirmă Țincu.

Despre personalul medical, medicul spune că „este obosit după atât de multe luni de pandemie”, mai ales că resursa umană este insuficientă.

Sunt atât de multe luni de pandemie, s-a mai suplimentat numărul de personal medical prin detașări, atât medici cât și asistenți, vor urma să fie detașați și studenții către spitale, și în acest fel ei să reușească să suplimenteze personalul mediu. Pentru terapie intensiva, cei care au dat examenul în această toamnă să fie și ei trimiși pe teren, însă oricât de mult personal ai angaja, acest lucru nu poate corecta deficitul de 15 ani, însemnând un deficit continuu și progresiv, și e foarte greu să reușești să îl suplimentezi în această perioadă. 

Pe de altă parte, în terapie intensivă, fiind vorba de deficit medical de înaltă performanță, e nevoie de un personal medical care să fie antrenat și să existe o perioadă de adaptabilitate acestora în ATI. Nu vei putea să iei un asistent care a terminat astăzi facultatea de asistenți medicali și să îl plasezi în Terapie Intensivă, așteptându-te ca el să poată să gestioneze situația din această secție. El are nevoie de o perioadă de câteva luni de zile, să poate să învețe toate procedurile specifice acestui sector.

Decizia autorităților era cu vedere la studenții din anul trei. Ei vor suplini doar personalului mediu, ceea ce va reprezenta un element important, pentru că acești pacienți din Terapie Intensivă necesită anumite măsuri de nursing respirator, anumite proceduri de întoarcere de pe spate pe burtă, anumite deplasări în afara secției de terapie intensivă pentru a putea efectua anumite investigații medicale. Toate aceste proceduri de care vă spun, sunt proceduri consumatoare de resursă umană și atunci când vor veni acești studenți, 2000 din câte am înțeles, cel mai probabil că se va mai acoperi din acest deficit al personalului mediu și în mod clar se va eficientiza funcționarea diferitelor sectoare de Terapie Intensivă”, a conchis Radu Țincu.

Imagini de la Spitalul ”Matei Balş” din Capitală, în care pacienţii stau pe scaune şi primesc oxigen sau stau pe paturi de campanie pe holuri au fost postate pe Facebook, alături de comentariul ”Terapia intensivă s-a mutat pe holuri”, explicaţia medicului infecţionist Adrian Marinescu fiind că aceasta este realitatea acestor zile, iar situaţii similare există şi în alte unităţi medicale.

Cam aşa arată holurile spitalului Matei Balş, cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi aşeze, pacienţii stau pe scaune la oxigen, sunt internaţi pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineaţă nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înţelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă faţă , cât de curând intră în colaps , dacă nu e deja”, a scris pe Facebook Constantin Vasile Ifteme, el însuşi pacient al spitalului, care a postat mai multe imagini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *