Skip to content
Politică

UPDATE Anca Jurma renunță la șefia DNA / Precizările lui Toader

Gandul.info

Update 15:25:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că procedura de numire a unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu s-a încheiat. Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune, Toader spune: „Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu”, conform News.ro 

„Procedura nu s-a încheiat”, a afirmat Tudorel Toader, referindu-se la numirea unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întrebat dacă, în ipoteza în care preşedintele va respinge din nou numirea Adinei Florea la şefia DNA, va declanşa o nouă procedură de selecţie, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar.

„Eu reiterez răspunsul. Întrebările dumneavoastră sunt meşteşugite, dar răspunsurile mele cred că sunt de înţeles. Procedura nu s-a încheiat. Nimeni n-are un drept de decizie discreţionar dincolo de exigenţele Constituţiei”, a spus Toader.

În acest context, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune numirii, Toader a răspuns: „Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 27 decembrie, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea.

Tudorel Toader a scris, atunci, pe Facebook, că a transmis către preşedintele României solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general.

„Am transmis către preşedintele României şi următoarele solicitări de numire în funcţiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu – procuror şef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu – procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4.Florena-Esther Sterschi – procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea – procuror şef al DNA! Exprimăm şi speranţa faptului că preşdintele va reciti atât art. 132 din Constituţie cât şi Decizia CCR nr 358/ 2018!”, a mai scris ministrul Justiţiei.

Articolul 132 din Constituţie se referă la Statutul procurorilor şi prevede că „(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Secţia pentru procurori a CSM s-a reunit în şedinţă, pe ordinea de zi regăsindu-se mai multe note ale  Direcţiei resurse umane şi organizare, care vizează eliberări sau menţineri în funcţie, dar şi delegări sau prelungire a unor delegări în funcţie, conform News.ro

Între acestea se afla şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind propunerea de delegare în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Anca Jurma.

Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

În 20 decembrie, Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia cu privire la prelungirea delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA.

Decizia de amânare a venit după ce G4Media.ro a publicat o înregistrare în care şefa interimară a DNA Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susţine la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar şefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!”. Ulterior, Jurma a explicat că încerc să găsească împreună cu subalterna sa ”căi de revitalizare a activităţii DNA”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *