Skip to content
Puterea Știrilor Video

IMM Invest, bilanț la 3 luni. Dumitru Nancu (FNGCIMM): S-au plătit credite în valoare de 11,3 miliarde de lei, adică 1% din PIB

psnews.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că, în ultimele 3 luni, programul IMM Invest a cunoscut un mare succes, intrând în ultima etapă de implementare, care constă în plata de către Guvern a subvenției către intreprinderile mici și mijlocii, adică dobânzile scutite, comisionul de garantare și de risc.

”În acest moment, programul IMM Invest a ajuns la 13.100 de credite aprobate de către instituțiile financiar bancare. Sunt 67.000 de întreprinderi mici și mijlocii care au aplicat în cadrul programului IMM Invest.

Ca sumă, în acest moment s-au plătit credite în valoare de 11,3 miliarde de lei, adică 1% din produsul intern brut, și astăzi se împlinesc 3 luni de când au început înscrierile în programul IMM Invest.

Din punct de vedere al cifrelor, în luna august vom plăti dobânzile și comisioanele de risc și comisionul de garantare pentru instituțiile financiar bancare în contul întreprinderilor mici și mijlocii. Din cele 161 de milioane de euro pe care Comisia Europeană le-a aprobat pentru România, putem spune că am consumat 32%, deci o treime pe ajutor de stat s-a consumat”, a spus Dumitru Nancu, la ”Puterea Știrilor”

Directorul FNGCIMM a precizat că Guvernul României a notificat din nou Comisia Europeană pentru îmbunătățirea programului IMM Invest, iar aprobarea din partea oficialilor europeni a venit luni, 3 august.

Primul lucru pe care l-a cerut Guvernul este majorarea plafonului, de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde, deci creștem plafonul la IMM Invest cu 5 miliarde. 

De asemenea, programul IMM Invest prevede ca ajutorul de stat, adică dobânzile și comisioanele de garantare și de risc suportate de către Guvern, erau valabile până la 31 decembrie 2020. Guvernul a solicitat și avem aprobarea să fie 8 luni din momentul în care semnează contractul de garantare, deci practic și cel care semnează în ultima zi a anului are încă 8 luni pentru a consuma ajutorul de stat. 

Iarăși, un alt lucru pozitiv, față de plafonul de la 161 de milioane de euro cât a fost aprobat ajutorul de stat, România a obținut încă 50 de milioane, deci avem 200 de milioane de euro ajutor de stat”, a punctat Nancu.

O altă modificare a programului IMM Invest ar fi aceea că microîntreprinderile cu 0-9 angajați pot accesa și 5 milioane de lei, practic de 10 ori mai mult decât aveau voie pentru capital de lucru.

”Vă dau un exemplu. Dacă microîntreprinderea era eligibilă la bancă și putea accesa un capital de lucru de 1 milion, nu putea, pentru că, prin norme, avea voie până la 500.000.

Întreprinderile mici, între 10 și 49 de angajați, pe capital de lucru aveau maxim 1 milion de lei, dar am obținut derogarea de la Comisia Europeană ca și ele să poată să acceseze 5 milioane de lei”, a mai spus directorul IMM Invest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *