Skip to content
Economie

IMM Invest: Care sunt soluțiile oferite antreprenorilor, dacă analiza de solvabilitate determină un refuz din partea unei bănci

Facebook/Banca Transilvania
" "

Prin programul IMM Invest firmele mici și mijlocii pot obține credite bancare cu garanții de stat. De asemenea, statul subvenționează dobânda și comisioanele aferente împrumutului până la finalul anului 2020. La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, au fost și situații în care băncile înscrise în program au respins cereri din partea IMM-urilor.

Fără a excede cadrul de reglementare al programului, finanțatorii realizează analiza de solvabilitate (analiza economico-financiară, documentație de creditare s.a), conform procedurilor și reglementărilor interne pe care le-au setat pentru creditarea în baza facilităților oferite de programul IMM INVEST, iar aceaste norme variază de la bancă la bancă. Băncile sunt preocupate în principal de capacitatea de rambursare a creditului de către IMM, astfel că acesta este cel mai frecvent motiv de refuz. Alte bănci, de exemplu, nu finanțeaza anumite activități sau domenii, deși acestea nu sunt excluse în cadrul programului, iar alte bănci nu finanțează start-up-urile, deși acestea sunt finanțabile prin program.

" "
" "

Este important pentru beneficiar să știe că în cazul unui refuz primit, portalul www.imminvest.ro permite reluarea procesului, iar aplicantul IMM poate să selecteze un alt finanțator, putând solicita creditul la maxim trei bănci. Un refuz nu ar trebui să descurajeze antreprenorul participant în program, ci eventual să îl facă să redimensioneze proiectul propus la finanțare, astfel ca acesta să treacă testul finanțatorului care dorește să se asigure că își dă acordul de finanțare pentru un proiect viabil din punct de vedere economic.

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *