Skip to content
Puterea Știrilor Video

IMM Leasing pentru echipamente şi utilaje, singurul cu avans ZERO. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Suma garantată poate ajunge la 200.000 de euro

psnews.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, a prezentat beneficiile aduse de programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje, recent promulgat de președintele Klaus Iohannis. Nancu a explicat faptul că în ceea ce privește costurile leasingului, 50% dintre acestea sunt suportate timp de 8 luni de către Fondul Național de Garantare printr-o schemă de minimis, adică nu mai mult de 200.000 de euro. Totodată, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că e singurul leasing la care avansul este zero, „dar dacă beneficiarul dorește să dea avans nu e îngrădit”.

„Pe lângă cele 3 programe care merg pe schema de ajutor de stat (IMM Leasing, AGRO Invest și IMM Factoring) am creat un produs pentru mediul de afaceri, IMM Leasing de echipamente şi utilaje. E o schemă de ajutor de stat pe minimis, adică nu trebuie notificată Comisia Europeană, doar Consiliul Concurenței. E cel mai avantajos program de leasing în acest moment, în sensul că întreprinzătorii își pot procura echipamente, cei din IT au garanție în nume și cont stat de 60%, restul codurilor CAEN 40%. Costurile leasingului: 50% sunt suportate timp de 8 luni de către Fondul Național de Garantare printr-o schemă de minimis, adică nu mai mult de 200.000 de euro. Vorbim de un leasing pe timp de 5 ani de zile cu 1 milion de euro. E singurul leasing la care avansul este zero, dar dacă beneficiarul dorește să dea avans nu e îngrădit”, a declarat Dumitru Nancu, la Puterea Știrilor.

Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

„La momentul 2019 să nu fie în capitalurile proprii negative sau în dificultate. Avem în acest moment, 24 noiembrie 2021, 12 finanțatori cu un plafon pe care noi deja l-am dat instituțiilor de leasing. Acum, mai avem în jur de 100.000.000 plafon de garantare. Practic, noi mandatăm firmele de leasing să facă evaluarea, nu e ca la IMM Invest unde te înscrii pe site-ul nostru și evaluăm și noi. Am mutat tot ce înseamnă analiză la cele 12 instituții financiare de leasing. A fost un program foarte bun pentru că în această perioadă programele operaționale întârzie. Pentru agricultori: își pot lua second hand utilaje, dispozitive, orice poate ajuta producția sau desfășurarea activității. E un mare avantaj că e zero avans, iar statul 8 luni de zile suportă 50% din costuri”, a explicat Nancu.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 19 noiembrie, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 118/2020 privind aprobarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE”.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE”.

Programul are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special la Banca Naţională a României a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar, pentru achiziţionarea de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi, în calitate de utilizatori, denumiţi beneficiari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *