Skip to content
Puterea Știrilor Video

IMM-urile au luat 40.000 de credite prin IMM Invest. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Valoarea totală e de 25 de miliarde de lei, adică 2,5% din PIB

psnews.ro

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre importanța programului IMM Invest în economia României, susținând că este cel mai important instrument financiar și cel mai accesat de către întreprinderile mici și mijlocii din țară. De asemenea, numărul creditelor acordate prin IMM Invest a ajuns la 40.000, cu o valoare totală de 25 de miliarde de lei, spune Nancu.

„Plafonul alocat de către Guvernul României prin Fondul Național de Garantare a fost distribuit în totalitate la cele 21 de instituții financiar bancare cu care avem convenții de colaborare. Două instituții financiare au epuizat plafonul. La sfârșitul acestei luni vom face o realocare între bănci.

Vestea bună este că în acest moment avem consumat din plafon 65%, ceea ce este un lucru foarte bun.

Anul acesta am depășit 12.000 de credite doar pe IMM Invest. Valoarea creditelor ajunge la 10 miliarde de lei, bani finanțați de cele 21 de bănci, bani care au ajuns deja la întreprinderile mici și mijlocii, iar valoarea garanției garantată de către Guvern prin Fondul Național de Garantare a ajuns la 7,9 miliarde, un lucru pozitiv.

Este cel mai important instrument financiar și cel mai accesat de către întreprinderile mici și mijlocii din România. De la începutul programului, de la 1 iunie 2020 avem acordate numai prin IMM Invest 40.000 de credite. Ca valoare, magnitudinea cifrei a ajuns la 25 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 2,5% din PIB.

Atât eu, cât și Guvernul României, considerăm acest parteneriat public-privat ca fiind unul dintre cele mari din țară: între Guvern și instituțiile financiar bancare.

Impactul bugetar este insignifiant la nivelul bugetului de stat, deoarece sunt niște credite și doar ajutorul de stat este suportat de către Guvernul României prin Ministerul de Finanțe.

Anul trecut, suma alocată ajutorului financiar nerambursabil a fost de 549, iar în acest moment am ajuns la 600 de milioane de lei”, spune Nancu.

De asemenea, acesta a declarat că, săptămâna viitoare, Guvernul României va anunța noi facilități pentru mediul de afaceri în ceea ce privește programul IMM Invest.

„Comisia Europeană deja a informat Guvernul României și toate statele membre pentru continuarea acestui program, deci statele membre sunt invitate să facă propuneri pentru îmbunătățirea acestor instrumente financiare și, cât de curând, vom avea o discuție la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și cu premierul, astfel încât să încercăm să venim cu alte facilități către mediul de afaceri.

Probabil că, săptămâna viitoare, Guvernul va anunța noi facilități și, bineînțeles, acordul de a continua acest program, pentru că mediul de afaceri este dependent de acest program. Împreună cu AGRO INVEST, IMM Invest este singurul program de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Având în vedere contextul economic și pandemic, rolul de multiplicare în economie a garanției nume și cont stat își arată efectul. În acest moment se menține acel procentaj între creditele de investiție și activitatea curentă.

În continuare, 85% dintre întreprinzătorii români merg pe capital de lucru, deci este nevoie aici pentru continuarea activității, iar 15% merg pe investiții.

În ceea ce privește activitățile finanțate, dacă anul trecut am avut lucrările de construcție, anul acesta transporturile rutiere de mărfuri sunt pe primul loc, pe locul doi lucrările de construcție, pe trei comerțul și pe patru HoReCa.

Este un program vital pentru economia românească.

Rolul statului este acela de a reglementa și prin a crea astfel de instrumente financiare. Un instrument financiar trebuie să aibă trei componente: componentă de garanție nume și cont stat,  o componentă de ajutor de stat și la IMM Invest vorbim de dobânzi, comisioane de risc și de garantare subvenționate timp de 8 luni”, conchide Dumitru Nancu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *