Skip to content
Politică

IMM-urile sunt nemulțumite. Pentru ce lege solicită reexaminare

Incont

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care prevede că primarii pot avea și funcții în mediul privat.

Flori Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor susține că acordarea acestui drept primarilor generează concurență neloială între compania la care aceștia pot deveni angajați și celelalte societăți care activează în același domeniu, informează Adevărul.ro.

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege ce prevede că  „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice. Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti, potrivit legii”.

Totodată, Consiliul Național al IMM-urilor susține că că este greu de crezut că primăriile vor fi imparțiale atunci când se vor ivi situații ce vor necesita amendarea societății la care primarul este angajat.

„Este greu de crezut că serviciile cu atribuţii de autorizare, control şi sancţionare din subordinarea primăriei vor fi imparţiale şi obiective în aplicarea legii, atunci când ştiu că trebuie  să aplice, de exemplu, o sancţiune societăţii al cărui angajat este primarul. De asemenea, aceleaşi servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea primarului, chiar dacă obiectul de activitate nu are nicio legătură directă cu atribuţiile exercitate de acesta”, este precizat într-un comunicat al consiliului.

În acest context, CNIPMMR îi solicită lui Iohannis să trimită legea în Parlament pentru reexaminare, având în vedere neconcordanța cu principiile unei administrații publice moderne.

“O funcţie de demnitate publică presupune o alegere, nu o cumulare. Prin acordarea dreptului aleşilor locali de a desfăşura activităţi în sectorul privat se legalizează conflictul de interese. Practic, primarii şi viceprimarii, vor forţa firmele, şi în special IMM-urile locale, care intră în relaţii contractuale cu primăria, să îşi achiziţioneze produsele şi serviciile de la societăţile ale căror angajaţi sunt. CNIPMMR sprijină libera iniţiativă, aplicarea principiilor prevenţiei, dar toate acestea trebuie făcute cu primari şi viceprimari care nu intră în competiţie, la modul personal, cu societăţile din mediul privat.”, a susținut Florin Jianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *