Scandalul gunoiului din Cluj devine o problemă pentru sănătatea cetățenilor, după ce în urmă cu câteva zile aceștia s-au confruntat cu mirosul puternic de la centrul de gunoi. Supercom, compania milioanarului Ilie Ciuclea, continuă să obțină profit deși nu respectă contractul semnat cu autoritățile din Cluj.
În aprilie 2023, autoritățile județene din Cluj au inaugurat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care imediat a fost predat către Supercom SA, compania care are monopol pe tot ceea ce înseamnă colectarea gunoiului în județul Cluj.
După doar câteva luni, Supercom SA a demonstrat că nu este capabilă să gestioneze noul centrul, iar gunoaiele strânse la CMID au provocat, în vara acestui an, un miros puternic care a ajuns până în oraș, în casele oamenilor.
„Am simțit, apoi, pe la ora 14, când am ieșit la țigară, un miros de mortăciune. Nu puteai respira, ți se făcea rău. Am stat înăuntru, dar deja pe la ora 15, aveam impresia că se simte și în clădire”, declară clujenii.
Amendă de 100.000 lei pentru Supercom
Comisarii de la Garda de Mediu Cluj au stabilit imediat că mirosul puternic vine de la CMID, unde s-a depozitat o cantitate foarte mare de gunoi, care nu a fost sortat și nu a fost tratat pentru a neutraliza mirosul. În urma inspecției, Garda de Mediu a aplicat amenda de 100.000 de lei pentru compania Supercom SA.
„O sancțiunea la acest moment nu rezolvă problema. Dacă totul funcționează legal aici, nu ar trebui să fie miros. S-a analizat ce s-a întâmplate pentru că în oraș miroase a canal”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Cluj.
Amenda aplicată de Garda de Mediu arată că Supercom nu respectă contractul semnat cu autoritățile locale și pune în pericol sănătatea cetățenilor din tot județul. Supercom a fost acuzată de mai multe ori de încălcarea contractului, provocând un război cu autoritățile județene și locale.
Supercom vs. Tișe și Boc
În 2022, Supercom a câștigat un contract de 409,3 milioane de lei pentru salubrizarea municipiului Cluj-Napoca, a orașului Huedin și a altor 43 de comune pentru o perioadă de 10 ani, după ce a anterior acestei licitații pusese mâna și pe celelalte localități din județul Cluj.
După ce a monopolizat județul, Supercom a început să neglijeze serviciul de salubrizare. Orașul Cluj-Napoca s-a trezit plin de gunoaie după ce firma lui Ciuclea nu a mai curățat străzile și nu a mai ridicat pubelele.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a amenințat de mai multe ori cu rezilierea contractului dacă Supercom nu respectă condițiile.
„Am dat un ultim avertisment firmei Supercom. Și aici nu am în vedere că miroase depozitul, ci ca să se încadreze în contract. Eu mă gândesc să reziliem contractului, dacă nu intră în limitele contractuale”, a declarat Alin Tișe, în august 2023.
Totodată, Emil Boc, primarul Clujului, s-a arătat indignat de ceea ce face Supercom mai ales la CMID și le-a cerut să-și respecte obligațiile din contract.
„Am luat capace, săptămâna asta, fără să am nicio vină, pentru mirosul produs de la CMID. După părerea mea, de acolo este, chiar dacă firma spune că e din altă parte. Părerea mea rămâne că e de acolo. O firmă care e privată trebuie să își facă datoria ca la carte, nu noi cei care administrăm orașul să luăm mustrările oamenilor fără să avem nicio vină. Primăria nu are nicio treaba cu CMID”, a precizat edilul.
Supercom, un pericol pentru mediu
Supercom ar fi trebuit să taxeze cetățenii din Cluj în funcție de kilogramele de gunoi, însă nu a implementat acest mecanism pe care și l-a asumat în contract. Astfel, Supercom a introdus tarife aplicate în funcție de numărul de persoane dintr-o gospodărie.
Compania are doar 2 autoutilitare dotate cu sistem de cântărire, deși în contractul semnat cu autoritățile județene s-a angajat să aibă 64 de astfel de autoutilitare. Supercom ajunge în situația de a nu avea nici măcar cel mai mic management al gunoaielor. Centrul de management, care ar trebui să ajute la reciclare, s-a transformat doar într-o groapă de gunoi, unde Supercom depozitează deșeurile.
Colectarea selectivă din Cluj începe și ea să sufere, deoarece Supercom nu pune la dispoziția cetățenilor pubelele necesare. Clujenii se plângă că nu au primit nici măcar saci menajeri, așa cum Supercom s-a angajat în contract. Rata reciclării din Cluj ar putea să scadă în următorii ani, deoarece Supercom nu se arată interesată să protejeze mediul înconjurător.
Într-o perioadă în care Uniunea Europeană face eforturi pentru a proteja mediul înconjurător, milionarul Ilie Ciuclea contribuie la distrugerea naturii și pune în pericol sănătatea cetățenilor. Gunoaiele depozitate fără a fi selectate sau reciclate devin o groapă de gunoi și pot atrage sancționarea României la nivel european, în cazul în care nu se respectă condițiile de management al gunoaielor.
Imperiul lui Ciuclea, în umbra masonilor și politicienilor
Ilie Ciuclea, patronul Supercom, a fost lăcătuș pe vremea regimului Ceaușescu, iar după 1990 se implică în afaceri cu serviciile de salubrizare. Își construiește întregul imperiu cu ajutorul legăturilor cu masonii și politicienii.
Ilie Ciuclea a fost senator PSD între 2004 și 2008, iar în 2013 a primit titlul de Mare Comandor al masoneriei Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România. După perioada PSD, Ciuclea s-a alăturat lui Gabriel Oprea, în UNPR, pentru a intra la guvernare alături de PDL, la sfârșit de 2009.
La scurt timp după intrarea UNPR la guvernare, Supercom a primit, în 2010, un contract de 80 de milioane de euro cu Consiliul Județean Dâmbovița. Afacerea fusese pusă la cale în octombrie 2009, după ieșirea PSD de la guvernare, și ministru al Mediului era chiar Elena Udrea, arată presa locală din Cluj.
În 2014, Supercom a câștigat contractul pentru deszăpezire în municipiul Cluj, pus la dispoziție de primăria condusă de Emil Boc. Ulterior, Supercom a pierdut contractul de 30 de milioane de lei, după ce Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a decis că firma lui Ciuclea a fost favorizată de primărie.
Averea lui Ilie Ciuclea este estimată la zeci de milioane de euro, iar în timpul crizei economice, când milioane de români au avut de suferit, milionarul își făcea cadou o mașină Maybach de jumătate de milion de euro.
Ilie Ciuclea a reușit să-și construiască imperiul rămânând aproape de diferiți politicieni controversați precum Gabriel Oprea sau Elena Udrea, care l-au ajutat să primească contracte cu statul în diferite județe ale țării. Firma Supercom s-a dovedit, în repetate rânduri, incapabilă să respecte angajamentele din contract și de nenumărate ori a fost amendată de Garda de Mediu.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News