Skip to content
Politică

Important lider politic anunță sfârșitul lui Ponta: A început „perioada post-Ponta”

Într-un interviu acordat portalului de știri ziare.com, unul dintre liderii politici din România estimează că a început epoca post-Ponta, comentând strategia aleasă de președintele Klaus Iohannis în actualul context politic din Gabriel Oprea sau si posibilitatea ca George Maior să devina Prim Ministru.

Astfel, președintele PSRo Mircea Geoană a spus că Ponta a devenit nefrecventabil pentru lumea occidentala care l-a pus in carantina:

Presiunea este facuta printr-o forma subtila de inchidere a usilor. Ganditi-va cate vizite, pregatite la Bucuresti, sunt anulate pentru ca interlocutorul este nefrecventabil. Cand cineva e intr-o situatie atat de precara, lumea isi protejeaza propria credibilitate.„, a declarat liderul PSRo pentru ziare.com

Întrebat dacă îl vede pe Ponta demisionând,  fostul lider PSD spune că depinde, dar că oricum trebuie să „ne pregatim de perioada post-Ponta”

Daca exista elemente de presiune publica suficient de puternice. Dincolo de vointa sa, exista un instinct de supravietuire inclusiv al celor care azi il sustin. Sunt voci in coalitie, unele soptite, unele inca nerostite, care spun ca trebuie sa ne pregatim de perioada post-Ponta. Ea a inceput cand el a fost acuzat de coruptie.

Strategic, suntem in faza de pregatire a modului in care va arata Romania la nivel de guvern, de majoritate, de partide in perioada post-Ponta. El mai e acolo strict tehnic, dar am intrat in alta etapa. Ce ne va rezerva ea nu stim inca.”, a mai spus Geoană, adăgând că „sunt convins ca Victor Ponta s-a gandit la demisie, nu este atat de lipsit de luciditate, a ales sa se agate de functie, dar asta nu inseamna ca ceasul sau nu ticaie in continuare. Clepsidra sa politica este pe cale de epuizare.

Mircea Geoană a comentat și strategia politică a președintelui UNPR, Gabriel Oprea și avantajele pe care le scontează din relația strânsă pe care acesta o are cu Premierul.

Este jocul clasic al unui partid balama, care incearca sa-si maximizeze influenta intr-un moment de criza. Ar fi fost anormal sa nu joace aceasta carte. Nu va dura mult situatia in care majoritatea sa depinda de cei 50 de parlamentari UNPR. Alegerile de anul viitor vor crea alta configuratie parlamentara. Joaca la off-side fata de PSD, incearca sa obtina cat mai mult in relatia cu el, incearca sa se faca placut si unei alte eventuale majoritati. Asa a jucat mereu UNPR. (…) Sunt disproportii electorale, de talie intre PSD si UNPR, deci e greu de crezut ca PSD va accepta o subordonare fata de un partid mai mic. Dar cheia e ce se va intampla dupa Ponta”, a comentat liderul PSRo.

Cât despre posibilitatea ca George Maior să fie numit în funcția de prim ministru, Mircea Geoană susține că lucrurile se vor clarifica până la începututl toamnei „Victor Ponta nu poate rezista dincolo de acest orizont de timp pentru ca este in incapacitate politica si creeaza statului roman o dificultate severa, o vulnerabilitate.”

Numele dlui Maior a mai fost invocat si inainte de prezidentiale. Era alt context, dar cam aceeasi asociere de persoane: PSD, UNPR, o anumita structura de majoritate. Nu discut calificarile incontestabile ale dlui Maior, ci despre rezultanta perioadei post-Ponta.

Va ramane aceeasi majoritate cu alt premier? Va fi desemnat un premier al altei majoritati? Raspunsul va veni in urmatoarele saptamani. Pana la inceputul toamnei, lucrurile vor fi clarificate, Victor Ponta nu poate rezista dincolo de acest orizont de timp pentru ca este in incapacitate politica si creeaza statului roman o dificultate severa, o vulnerabilitate. De asta presedintele i-a si cerut demisia.

Statul roman are nevoie de institutii care sa functioneze la turatie maxima in context intern si extern foarte complicat. Simbolistica accidentarii sale e doar o metafora vizuala a situatiei politice. Nu poate pune piciorul in pamant, nu poate ridica obrazul din pamant.

Si asta se reflecta asupra Guvernului Romaniei in conditiile in care in jurul nostru exista o turbulenta pe registre multiple fara precedent, o stare de nervozitate regionala la care Romania trebuie sa raspunda cu toata capacitatea sa politica si de functionalitate a institutiilor statului roman, de la cele de forta, la cele democratice.”, a adăugat liderul PSRo.

Geoană a comentat și consecințelor din partea statelor partenere care au rezultat în urma acuzațiilor aduse premierului.

Presiunea este facuta printr-o forma subtila de inchidere a usilor. Nimeni nu spune „pleaca acasa!”, toata lumea zambeste politicos, masca diplomatica functioneaza, in afara de elementele legate de obstructionarea Justitiei, care sunt justificate.

Victor Ponta este in acest moment nefrecventabil. Vizita la Baku este o dovada ca se duce acolo unde inca este primit. Ganditi-va ce ar insemna sa-si organizeze o vizita la Washington sau Berlin. Este imposibil Ganditi-va cate vizite, pregatite la Bucuresti, sunt anulate pentru ca interlocutorul este nefrecventabil.(…) Cand cineva e intr-o situatie atat de precara, lumea isi protejeaza propria credibilitate. Vorbesc despre cei care sunt la nivel executiv, din lumea democratica occidentala.

In aceasta lume este in acest moment o carantina care il face pe Victor Ponta incapacitat din punct de vedere operational, desi, tehnic vorbind, e premier in functie.”, a subliniat Geoană pentru ziare.com.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *