Importanța relației României cu Israelul: de la afaceri, la cetățeni

Economiştii şi analiştii prognozează noi efecte de undă ce vor fi resimţite la nivel global în urma conflictului din Orientul Mijlociu şi aşteaptă să vadă dacă situaţia se va extinde şi în alte ţări, cu potenţialul de a accelera creşterea preţului la petrol şi fuga capitalurilor spre activele de refugiu.

Efectele se văd deja. Preţul aurului a crescut cu peste 3%, în timp ce preţul petrolului a crescut şi el cu aproape 6%. Un conflict extins ar putea impulsiona de asemenea inflaţia şi, pe cale de consecinţă, o creştere accelerată a nivelului dobânzilor în întreaga lume, susţine şi Bernard Baumohl, economist global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey.

Relații economice româno – israeliene

În România am putea vedea efecte ale războiului din Orientul Mijlociu pe partea economică. Țara noastră are parteneriate economice solide cu Israelul în anumite domenii – de pildă hi-tech – iar o tulburare a piețelor interne israeliene va afecta afacerile româno – israeliene. Inflația este deja ridicată în România și țara noastră ar putea resimți aceste unde seismice din zona  Orientului Mijlociu.

Relațiile comerciale dintre România și Israel datează încă din perioada comunistă, dar cel mai important document bilateral a fost semnat după aderarea României la UE. Astfel, la 7 mai 2007, între România și Israel s-a semnat Acordul de cooperare economică și tehnică, care înlocuia vechile acorduri de cooperare economică, schimburi comerciale și de plăți. În baza Acordului, s-a înființat Comisia mixtă care, anual sau de câte ori este necesar, se poate întruni pentru examinarea stadiului relațiilor economice, promovarea cooperării, informarea reciprocă și a comunităților de afaceri privind mediul economic și oportunitățile existente.

Potrivit datelor ONRC, volumul total al schimburilor comerciale România-Israel însuma 570,15 milioane de euro, la sfârșitul anului 2020. La nivelul lunii martie 2021, în România activau un număr de 8298 de companii israeliene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 64,04 milioane de euro. În 2022 profitul companiilor cu acționariat israelian din România a crescut vertiginos în ultimii ani, ajungând la 751,6.

Relatii sociale

Comunitatea israelienilor originari din România se situează pe locul trei ca număr și importanță, după comunitatea post-sovietică și marocană, dintr-o populație totală a Statului Israel de 9.053.000 de locuitori (2021). Conform ultimului recensământ, în Israel ar trăi aproximativ 220.000 de originari din România, cărora li se adaugă și israelienii care au dobândit și redobândit cetățenia română în ultimii ani, estimați la aproximativ 200.000 persoane.

Numărul inițial al celor care au emigrat din România în Israel a fost de 450.000 de persoane. La acest număr fac referire toți politicienii israelieni când estimează comunitatea originarilor din România în Israel.

În Israel sunt înregistrate peste 53 de asociații, organizații și fundații israeliene-românești locale și regionale, organizații ale originarilor din diverse orașe sau regiuni din România, a căror activitate este centrată în special pe comemorarea Holocaustului, dar și asupra proiectelor culturale și educaționale și de păstrare a limbii și culturii române, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe.

Cu alte cuvinte, românii fac afaceri solide cu israelienii, iar tendința este una de creștere susținută. Așa se explică și faptul că mai mulți cetățeni români au căzut victimele atacului Hamas. România și Israel pot colabora însă pentru a diminua undele economice ale conflictului regional și pentru a transporta în siguranță cetățenii romani aflați în pericol.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: