Skip to content
Externe

Importanța summit-ului de la Bruxelles pentru viitorul NATO. Rolul României în noua arhitectură de securitate

Profimedia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden și liderii celorlalte 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice s-au întrunit, luni, la Bruxelles la un summit crucial pentru viitorul NATO.

Rusia și China, principalele amenințări pentru pacea internațională

Elaborarea noului Concept Strategic reprezintă o primă miză importantă, dar și o provocare fundamentală pentru liderii Alianței. Noul Concept Strategic reprezintă totodată un pas necesar în contextul schimbărilor fundamentale din sistemul internațional. Rusia și China se profilează drept principalele amenințări la adresa ordinii și a păcii internaționale, așa cum a recunoscut de altfel și cancelarul german, Angela Merkel. Atât Rusia, cât și China nu acceptă status quo-ul internațional și caută să îl modifice, fiecare în moduri diferite. Rusia și-a arătat încă din 2008 intențiile revizioniste, atunci când a invadat Georgia. Mai apoi în 2014 a anexat ilegal Crimeea, iar recent a escaladat conflictul din Estul Ucrainei. Rusia mizează însă în mai puțin pe puterea militară, de tip hard, bazându-se în schimb pe tehnici de război hibrid. Printre acestea se numără dezinformarea și propaganda de pe rețelele de socializare și atacurile cibernetice. Potrivit serviciilor de intelligence de peste Ocean, Rusia a încercat să se amestece inclusiv în alegerile prezidențiale din 2020, după ce reușise în premieră lucrul acesta în 2016. De cealaltă parte, China este o putere în ascensiune care ar putea depăși din punct de vedere economic Statele Unite cât de curând. La fel ca și Rusia, China se folosește momentan de atacuri cibernetice și mai puțin de forța militară pentru a-și atinge obiectivele. Însă China, spre deosebire de Rusia știe să se folosească și de puterea economică. Programul “Belt and Road” inițiat de liderii de la Beijing reprezintă o astfel de armă prin care se poate crea o dependență economică și politică periculoasă față de China. În plus, atât China cât și Rusia sunt două exemple de regimuri autoritare care încalcă cu regularitate drepturile omului, așa cum se vede din cazul disidentului rus, Alexei Navalnîi și a maltratării populației uigure în China.

În acest context, nevoia unui Concept Strategic nou pentru NATO devine evidentă și reprezintă o temă principală pe agenda liderilor reuniți la Bruxelles. Strategia Națională de Apărare a Statelor Unite, redactată încă din 2018 enunța de la vremea respectivă Rusia și China drept amenințări pentru pacea internațională. Prin urmare, nu ar fi exclus să vedem o aplicare a punctelor din Strategia Națională de Apărare în noul Concept Strategic al NATO.

Întărirea parteneriatului

O altă miză a summit-ului o reprezintă recâștigarea încrederii europenilor în Statele Unite. Sub administrația Trump, încrederea europenilor în disponibilitatea Statelor Unite de a respecta Articolul 5 din NATO s-a erodat substanțial. Politica de tip “America First” promovată de fostul locatar de la Casa Albă punea sub semnul întrebării devotamentul Statelor Unite față de NATO și implicit față de securitatea Europei. În ciuda faptului că majoritatea membrilor din echipa fostului președinte, printre care și Secretarul Apărării, James Mattis, au încercat să îi reasigure în permanență pe liderii statelor europene de importanța pe care Statele Unite o puneau în continuare pe alianțele sale, liderii de la Berlin sau Paris nu vedeau cu ochi buni declarațiile uneori stupefiante ale președintelui american. Vizita noului președinte are prin urmare și scopul de a-i reasigura pe europeni de importanța alianțelor. “America s-a întors”, au reprezentat primele cuvinte rostite de Joe Biden după câștigarea alegerilor prezidențiale și ele marcau momentul revenirii la o politică externă activă. Revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris a reprezentat primul pas făcut de noua administrație de la Casa Albă și ne-am aștepta ca președintele SUA să pună un accent mare pe securitatea Europei.

Rolul României

În contextul noilor provocări de securitate de pe arena internațională, rolul României nu va fi unul deloc neglijabil. Poziționarea noastră geografică ne transformă într-un pivot important al NATO pe flancul estic, acolo unde principala provocare va veni din partea Rusiei. România, alături de Polonia și țările Baltice reprezintă cele mai avansate poziții ale NATO în zona sa estică. Totodată, datorită ieșirii noastre la Marea Neagră, România are o importanță strategică sporită. Tocmai de aceea Klaus Iohannis va reitera angajamentul României de a contribui cu 2% din PIB pentru Apărare și va susține întărirea relației transatlantice. Președintele va sprijini cu siguranță și elaborarea unui nou Concept Strategic și va sublinia importanța cooperării cu alți parteneri din Flancul Estic pentru care proximitatea Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Summit-ul NATO de la Bruxelles va rămâne așadar în istorie drept o nouă pagină în relația transatlantică și va marca probabil o nouă abordare a Alianței în ceea ce privește problemele de securitate din Europa și din Statele Unite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *