Importuri ucrainene. Se cer noi măsuri de salvgardare. Surse diplomatice: „Compromisul este ultima mediere posibilă”

Sursa foto: X

Pe măsură ce beneficiile comerciale acordate Kievului în timp de război expiră și, în ciuda acordului de compromis de săptămâna trecută cu Parlamentul European, statele membre UE au convenit să redeschidă negocierile pentru a consolida garanțiile împotriva denaturărilor piețelor naționale. Consiliul European extinde, acum, exporturile din Ucraina la perioada de referință  de dinainte de război, perioadă în care exporturile ucrainene către UE au fost mai scăzute.

Miniștrii UE au convenit miercuri (27 martie) să redeschidă negocierile cu Parlamentul European cu privire la o nouă prelungire a măsurilor de liberalizare cu Ucraina până în iunie 2025, după ce mai multe state membre s-au opus unui acord încheiat cu membrii Parlamentului European săptămâna trecută.

Măsurile comerciale autonome (ATM), care au fost introduse în 2022 după invazia rusă, vor expira în iunie. Acestea urmăresc să faciliteze exporturile agricole ucrainene către UE prin eliminarea tuturor taxelor vamale și a barierelor comerciale rămase.

Cu toate acestea, fermierii, în special din țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, și-au exprimat îngrijorarea că produsele agricole ucrainene mai ieftine „inundă” piața Uniunii Europene.

Pe 20 martie, negociatorii din Consiliu și Parlamentul European au convenit să extindă lista produselor importate considerate „sensibile”, inclusiv păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb și miere, și să declanșeze măsuri automate de salvgardare în cazul volumelor de import care depășesc media din 2022-2023.

Lobby cu succes pentru obținerea unor aranjamente suplimentare

Cu toate acestea, o coaliție de țări UE, condusă de Franța și Polonia, a considerat aceste garanții insuficiente pentru a proteja fermierii din UE de afluxul de produse agricole ucrainene și a făcut lobby cu succes pentru obținerea unor aranjamente suplimentare.

Poziția Consiliului extinde acum perioada de referință la nivelurile de dinainte de război, adică cele din a doua jumătate a anului 2021, perioadă în care exporturile ucrainene către UE au fost mai scăzute.

Potrivit unor surse diplomatice, compromisul este ultima mediere posibilă.

O minoritate care blochează

Adresându-se marți jurnaliştilor la Consiliul UE, ministrul francez al agriculturii Marc Fesneau a confirmat că exista o „minoritate de blocare” din partea țărilor care doresc ca măsurile de salvgardare să fie consolidate pentru a proteja sectorul agricol de UE.

Polonia a fost cea mai vocală țară în dezbaterea privind măsurile comerciale autonome, iar tensiunile dintre Kiev și Varșovia au crescut din cauza blocajelor fermierilor polonezi de la graniță.

Va ridica Polonia interdicția unilaterală a importurilor de produse agricole ucrainene?

Ministrul polonez al Agriculturii, Czesław Siekierski, a declarat că Polonia și alte țări din prima linie au fost „primele care plătesc” pentru impactul liberalizării comerțului cu Ucraina, adăugând că Varșovia își va menține opoziția față de acordul de compromis.

Întrebat dacă întărirea măsurilor de salvgardare ar determina Polonia să ridice interdicția unilaterală a importurilor de produse agricole ucrainene impusă în septembrie 2023 – încă în vigoare – dl Siekierski a spus că discuțiile cu Kiev sunt încă în desfășurare.

Comisia Europeană a cerut în repetate rânduri Poloniei să ridice interdicția, argumentând că aceasta încalcă regulile comerciale ale UE. Restricții unilaterale la import sunt, de asemenea, în vigoare în Ungaria și Slovacia.

Următorii pași

UE este sub presiune pentru a ajunge la un acord înainte de sfârșitul legislaturii, care în practică expiră la sfârșitul lunii aprilie, după ultima sesiune plenară a Parlamentului.

Propunerea va fi acum înaintată Comitetului pentru Comerț Internațional, care conduce lucrările la dosar în Parlament, și este de așteptat să fie discutată la ultima ședință a actualei legislaturi din 9 aprilie.

Dacă deputații din comisie aprobă măsurile revizuite, beneficiile comerciale vor fi votate în ședință plenară și apoi aprobate de Consiliul UE.

Cu toate acestea, dacă noile măsuri comerciale autonome nu sunt aprobate înainte de expirarea actualului regim în iunie, UE ar putea reveni la cadrul comercial dinainte de război cu Ucraina, Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare, prin restabilirea cotelor de import și a taxelor vamale.

Cererile fermierilor

Creșterea bruscă a importurilor de alimente din Ucraina în UE a fost o problemă controversată în ultimii ani și unul dintre principalii factori ai protestelor fermierilor din statele membre europene.

Această problemă a fost inclusă ulterior în cererile organizațiilor agricole din UE. Grupurile au cerut Parlamentului și statelor membre să adopte măsuri de salvgardare în mai multe sectoare și cu o perioadă de referință bazată pe datele comerciale de dinainte de război.

„Membrii Parlamentului au decis în sfârșit să demonstreze înțelegere față de producătorii și producătorii europeni în cauză”,

au declarat organizațiile fermierilor din UE, Copa și Cogeca, procesatorii și comercianții de păsări din UE, într-o declarație comună, cu producătorii de zahăr, producătorii de porumb, cultivatorii de sfeclă și sindicatul angrosilor de ouă, păsări de curte și de vânat.

„Organizațiile noastre nu au pus niciodată la îndoială necesitatea de a sprijini Ucraina”, au adăugat ei, subliniind că amendamentele lor la propunerea Comisiei au fost „limitate, dar esențiale”.

Măsurile comerciale autonome pentru liberalizarea comerțului cu Ucraina sunt în vigoare din 4 iunie 2022 și au fost deja reînnoite o dată

Ele fac parte din măsurile luate de UE pentru a ajuta Ucraina în comerțul său, la fel ca și rutele de solidaritate care îmbunătățesc conexiunile transfrontaliere.

De asemenea, Parlamentul a aprobat, miercuri,14 martie, printr-un vot separat, poziția sa cu privire la reînnoirea suspendării taxelor rămase la importurile din Moldova.

Sursa: Euractiv

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: