Skip to content
Politică

Importurile de alimente invadează România. Daraban (CCIR): Ne îngrozim!

adevarulfinanciar.ro

Importurile de alimente invadează România. Citiți mai jos despre îngrijorarea lui Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Veștile bune că în 2013 și 2014 exporturile României de produse agroalimentare au depășit importurile au fost șterse cu buretele. Anul trecut, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost de 557 mil. euro, de peste șase ori mai mare decât în anul precedent. În prima parte a acestui an, lucrurile stau și mai rău: importurile au depășit exporturile de produse agroalimentare cu peste un miliard de euro, scrie Agripedia.ro.

" "
Creşterea economică bazată pe consum se reflectă în balanţa comerţului international al României. Exporturile totale realizate de Româ- nia în primul semestru au însumat 30,8 miliarde euro, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile au depăşit 36,7 miliarde euro, înregistrând o majorare de 12,4%. Decalajul dintre evoluţia exporturilor şi cea a importurilor a luat amploare în luna iunie, atunci când exporturile au cunoscut o creştere de doar 2,5%, iar importurile au explodat: +14,2%. Astfel, deficitul comercial al României s-a cifrat, în prima parte a acestui an, la nu mai puţin de 5,83 miliarde de euro, acesta fiind cu 1,35 miliarde de euro mai mare decât nivelul raportat de Institutul Naţional de Statistică în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aproximativ 20% din acest deficit provine din comerţul cu produse agroalimentare. Conform datelor INS, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în primul semestru al acestui an s-a situat la 1,104 miliarde de euro. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) comunică o altă cifră, puţin mai mică (1,064 miliarde de euro). Conform datelor MADR acesta este cu 60,4% mai mare faţă de nivelul înregistrat în primul semestru al anului trecut şi aproape dublu faţă de deficitul comercial cu produse agroalimentare raportat la finalul anului 2016.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a solicitat autorităţilor vamale să explice în ce constă creşterea importurilor de produse agroalimentare, a anunţat preşedintele CCIR, Mihai Daraban, în cadrul conferinţei „Cum valorificăm la maximum producţia agricolă şi alimentară”, organizată, săptămâna trecută, de revista Capital în parteneriat cu CCIR.

„În spaţiul public se vorbeşte de creştere economică, de o creştere a exporturilor, dar dacă ne uităm la importurile României, daţi-mi voie să vă spun că ne îngrozim. Vorbim de 67,344 miliarde de euro importuri ale României în 2016, faţă de un 62,9 miliarde de euro un an înainte. Observaţi o creştere de 4,5 miliarde a importurilor într-un an. Am solicitat de la Autoritatea Vamală Română în ce constă acest import”, a declarat Mihai Daraban, cu menţiunea că până în prezent CCIR nu a primit niciun răspuns.

Mihai Daraban consideră că statistica importurilor României trebuie dezbătută în mod public şi că doar aşa vor înţelege şi fermierii români ce este de făcut în agricultură. “Aşa vom înţelege ce caută consumatorul, este important să vedem ce se caută pe piaţă. În acest fel poate reuşeşte şi industria să se adapteze la cerinţele pieţei”, a spus preşedintele CCIR.

Potrivit acestuia, prioritatea tuturor dimeniilor de activitate din România este să ajungem să consumăm produse fabricate pe plan local, indiferent de forma de capital a producătorului sau de naţionalitatea acţionarilor sau administratorilor. “Contează ca produsul consumat să fie din România, altfel intrăm în această bulă a creşterii economice bazată pe rostoglirea unor taxe asupra unor mărfuri din import”, a punctat Mihai Daraban.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *