Impozitarea drepturilor de autor. Ce lămuriri aduce Ministerul Finanţelor

Scrie
Sursa foto: Pixabay

Ministerul Finanţelor vine cu lămuriri legate de impozitarea drepturilor de autor în 2024. În ce condiţii trebuie depusă Declaraţia unică.

Comunicatul emis de Ministerul Finanțelor clarifică regulile privind depunerea Declarației Unice pentru persoanele care obțin venituri din drepturi de autor în România. Potrivit acestui comunicat, persoanele care primesc venituri din drepturi de autor nu sunt obligate să depună Declarația Unică în cazul în care plătitorii de venit au reținut deja contribuțiile la asigurările sociale și la sănătate conform prevederilor Codului Fiscal.

Acestă excepție este valabilă și în cazul unor modificări recente, care au fost introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023. Aceste modificări au intervenit pentru a clarifica situațiile în care angajații primesc două salarii minime într-un singur an fiscal. Potrivit noilor reglementări, angajații care obțin venituri din drepturi de autor sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale pentru aceste venituri, deoarece sunt considerați angajați.

În consecință, aceste persoane nu sunt obligate să depună Declarația Unică pentru stabilirea contribuțiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor, iar plătitorii de venit nu sunt obligați să rețină aceste contribuții la sursă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: