Skip to content
Opinii & Analize

Impozitarea pensiilor speciale, o măsură lucidă care le aduce mari câștiguri liberalilor

psnews.ro

Măsura anunțată ieri de către liberali prin vocea șefilor de grup ai PNL, Florin Roman și Daniel Fenechiu, potrivit cărora pensiile speciale ar urma să fie impozitate progresiv de la 10% la 95%, reprezintă o importantă bilă albă a cabinetului Orban în vremea pandemiei de coronavirus. Ipozitarea progresivă rămâne momentan la nivel de proiect de lege, dar în situația de urgență în care se află România este greu de imaginat că ea nu se va concretiza în lege, de vreme ce orice vot împotriva acestui proiect legislativ ar fi complet nepopular.

Liberalii împușcă doi iepuri dintr-o lovitură

Anunțul făcut de liberali trebuie privit în context economico-politic. Pe de o parte, pandemia de coronavirus afectează grav economia. Ministrul de Finanțe anunța nu cu mult timp în urmă că România ar putea ajunge să aibă un milion de persoane în șomaj tehnic, după închiderea mai multor sectoare economice în condițiile carantinei. În contextul în care guvernul și-a asumat că va susține financiar acest șomaj, cabinetul Orban se vede forțat să caute surse noi de bani pentru bugetul de stat. Pericolul unui colaps economic este cât se poate de real, iar această măsură ar putea salva situația pentru o bucată de vreme. Desigur, impozitarea pensiilor speciale nu este suficientă pentru a susține un șomaj tehnic pe scară largă. Dar această măsură este cu siguranță necesară și binevenită, atâta timp cât va fi corelată cu alte măsuri economice.

Pe de altă parte, impozitarea pensiilor speciale le aduce liberalilor și avantaje politice semnificative. Măsura vine și în condițiile în care ultimul sondaj IMAS arăta o cădere de 4 procente a celor de la PNL, cel mai probabil pe fondul gestionării epidemiei de coronavirus. Măsura, chiar dacă pare mai degrabă una de stânga, le va da o gură de oxigen liberalilor și implicit aceștia vor puncta la capitolul popularitate. Există cu siguranță în societatea românească o aversiune profundă față de ideea pensiilor speciale, văzută mai degrabă ca un soi de privilegiu nemeritat. Prin urmare, o eventuală contestare a măsurii din partea altor formațiuni politice, având totodată și contextul situației excepționale în care se află țara. nu va face decât să atragă după sine și mai mult oprobriu public față de partidele respective. Astfel, e greu de crezut că restul forțelor politice se vor opune serios proiectului liberal.

PNL câștigă astfel dublu. Măsura este una necesară în condițiile economice severe din prezent și reprezintă implicit o măsură populară. Propunând această măsură liberalii arată că înțeleg avantajele care decurg din ea și înțeleg importanța ei pentru susținerea bunului mers al economiei.

1 comentariu la “Impozitarea pensiilor speciale, o măsură lucidă care le aduce mari câștiguri liberalilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *