Impozite locale majorate între 10% și 100%. Ce se întâmplă în București

Sursa foto: Pixabay

Anul 2025 a început și cu majorări de taxe și impozite locale, în sume diverse, în funcție de deciziile consiliilor locale.

Acestea diferă foarte mult, însă, de la majorări de 10%, în pas cu inflația, în cele mai multe localități, până chiar și la 100%, în cazul anumitor clădiri, arată termene.ro.

Un astfel de exemplu este Baia Mare, municipiul care are, în 2025, cele mai mari taxe și impozite la nivel de țară, justificarea edililor locali fiind faptul că este nevoie de bani pentru dezvoltare. Iar ca de obicei clădirile nerezidențiale unde funcționează companiile sunt în top,

Nu este totul, însă, la Iași a fost reintrodusă o taxă de protecție civilă, care vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Reversul medaliei: În județul Arad, există o localitate, unde impozitele s-au redus cu 49%, la doi ani după ce acestea fuseseră mărite.

Vești mai bune vin și de la Alba Iulia, unde au fost micșorate taxele pentru imobilele în care activează firmele, iar în plus s-a scos și taxa de turism. De asemenea, la București s-a redus la jumătate taxa de promovare turistică din tariful de cazare.

În acest an, Baia Mare bate toate recordurile în materie de taxe și impozite locale: majorarea ajunge și la 100% în cazul anumitor clădiri. Edilii locali spun că au fost nevoiți să ia această decizie pentru că este nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor locale, iar probabil vor mai urma și alte surprize. Sunt anunțate taxe inclusiv pentru folosirea toaletelor publice sau pentru încărcarea mașinilor la stațiile electrice.

Sunt astfel taxe și impozite mai mari cu 47% pentru locuințe. Creșterea este și mai mare în cazul clădirilor nerezidențiale – aproximativ 71%, ajungându-se chiar și la 100% pentru clădirile nerezidențiale reevaluate. Prin comparație, la terenuri și autoturisme taxa este de-a dreptul modestă: 10,4%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: