Skip to content
Politică

Impozitele corporațiilor. Boștinaru aprinde fitilul: vizită crucială de la UE în România EXCLUSIV

rfi.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a declarat joi seară pentru PSnews.ro că în 2018 va avea loc o vizită crucială din partea UE în România.

Este vorba despre alt vicepreședinte al grupului S&D, Udo Bullmann, responsabil cu politicile economice, care va discuta cu aleșii de la București despre impozitarea marelui capital străin.

Anunțul a fost făcut pentru PSnews.ro în contextul dezbaterii despre impozitele plătite de către corporațiile multinaționale care activează în România.

Discuția a pornit de la așa-numita „Revoluție fiscală” pe care guvernul Mihai Tudose a implementat-o zilele trecute. La rândul lui, Victor Boștinaru a subliniat importanța noilor măsuri fiscale în sensul constrângerii agenților economici de a plăti contribuțiile sociale pentru angajați.

„Dacă privim la necesitatea adoptării acestei măsuri, vom constata că problema numărul unu era aceea a neîncasării plăților – obligatorii, de altfel, din partea agenților economici – în ceea ce privește contribuțiile sociale și cele la fondul de pensii. Aici lucrurile deveniseră aproape periculoase. Și spun asta fără pasiune. Dacă ne uităm la creșterea economică impresionantă din acest an, este limpede că ea ar fi trebuit să genereze venituri mai mari. Dacă ne uităm la vistierie și la raportările Ministerului Finanțelor, vom constata că sunt încasări mai mici decât anul trecut, când – evident – PIB-ul era mai mic. Răspunsul la această dilemă e simplu: cineva nu-și plătește taxele. Ghici cine: cei care au obligația să plătească.

Eu aș fi mai moderat cu termenul acesta de «revoluție», dar să ne uităm la substanță: ce propune proiectul de lege este un fel de automatism: când ai plătit salariul, plătești și obligațiile la buget și la fondul de pensii. Pe de o parte. Pe de altă parte, prin creșterea asta ușor forțată a salariului brut (pentru că acum referința se face la valoarea totală încasată, urmare a perceperii acestui transfer de la angajator va fi un avantaj direct al salariatului la fondul de pensii”, a afirmat Boștinaru.

Confruntat cu nemulțumirile exprimate de către mediul privat, privind riscul de diminuare a salariilor, Victor Boștinaru a evidențiat șansele mici ca acest lucru să se producă și i-a criticat pe acei angajatori care nu plătesc la timp sau nu plătesc deloc contribuțiile pentru salariați.

„Eu încerc să rămân foarte-foarte precaut, pentru că am anumite întrebări la care n-am găsit încă răspunsuri suficiente, dar această agitație pe fond n-ar trebui să se producă, pentru că legal angajatorul ar fi trebuit oricum să plătească aceeași sumă pentru fiecare salariat pe care o plătește și de acum încolo; doar că acum intervine constrângerea ca lună de lună, când i-ai virat salariul, să-i virezi și taxa, iar taxa se duce la buget. Până acum, strigătul acesta se traduce în recunoașterea faptului că obligațiile pe care angajatorul le avea nu erau plătite la timp sau nu erau plătite în anumite cazuri deloc, cu consecințe periculoase atât pentru stat, cât și pentru fondul de pensii.

Mi se pare că era convenabil pentru angajator, pentru firmă, să poată să ruleze câteva luni de zile o sumă-tampon – de altfel, măricică – cu care să faci alte lucruri decât ceea ce îți impunea obligația legală”, a punctat europarlamentarul PSD.

Pe de altă parte, social-democratul și-a exprimat regretul că noile măsuri fiscale nu constrâng marele capital străin prezent în România să plătească impozit pe profit, dar a atras atenția că țara noastră nu trebuie să comită greșeala dublei impozitări.

„Aici sunt două paliere. Deocamdată, nu uitați că această modificare în sistemul salarizării nu se referă la TVA. TVA-ul era povestea importantă și, pe de altă parte, impozitul pe profit. Or, impozitul pe profit în România încă rămâne guvernat de legislația actuală și de un lucru pe care domnul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa nu vrea să-l observe – respectiv: evitarea dublei impozitări. Dacă el își plătește impozitul pe profit într-o altă jurisdicție decât cea din România, în interiorul Uniunii Europene, el nu poate fi dublu impozitat. În mod cert, introducerea sancțiunii penale pentru cel care nu plătește transferul pentru fondul de pensii și pentru asigurările sociale salariatului îl va face pe angajator să se gândească de două ori înainte de a o comite, a spus PSD-istul.

În acest punct, eurodeputatul român a făcut anunțul efectiv legat de vizita colegului de grup S&D din legislativul comunitar, precizând că Udo Bullmann a fost invitat de către senatorul PSD de Prahova Radu-Ștefan Oprea, la inițiativa lui Victor Boștinaru.

„Vă destăinui în premieră un lucru: în principiu, în ianuarie va veni unul dintre europarlamentarii de marcă de la grupul nostru – un german care este unul dintre autorii și campionii noii legislații în ceea ce privește obligația multinaționalelor să-și plătească impozitul pe profit în statul unde realizează acest profit. Domnia sa va prezenta în mod detaliat legislația care fie e în pregătire, fie a fost deja adoptată de Parlamentul European. Aș vrea să văd că Guvernul României va fi la fel de energic în a adopta și această legislație în România, pentru că ea trebuie să înceapă să opereze de la 1 ianuarie 2019.

Este vorba despre Udo Bullmann, vicepreședinte al grupului socialiștilor, coordonator al politicilor economice în grupul nostru. Este un om remarcabil, care de peste 10 ani luptă pentru acest tip de legislație căreia i s-au opus cu îndârjire până acum ghici cine: în primul rând PPE-ul și ECR-ul, iar pe de altă parte – evident – marii jucători economici de pe piața Uniunii Europene.

În principiu, discuția este organizată în ianuarie și va fi la Parlamentul României. Aici vreau să subliniez contribuția senatorului PSD Radu Oprea de la Prahova, membru în Comisia pentru Afaceri Europene de la Senatul României, pentru că domnia sa îl va invita pe Udo la acest eveniment. A fost plăcerea unei conversații în avion și i-am sugerat (lui Oprea – n.r.) să facă acest lucru. A preluat din mers treaba asta și invitația a fost transmisă, așa că lucrurile sunt pe țeavă.

Există o directivă europeană care intră în vigoare la 1 ianuarie 2019. Ea trebuie să aibă o infrastructură gata creată în 2018, care să îi oblige pe respectivii actori economici să declare către Comisia Europeană cifra profitului realizat în România, iar pe baza cifrei virate în acest registru un catalog uriaș al firmelor din Uniunea Europeană ia din acel registru valoarea declarată și impozitează compania respectivă în România. Acest lucru ar trebui să se întâmple, dar asta nu se întâmplă doar cu declarații frumoase sau mânioase. Aceasta presupune muncă și coordonare cu Comisia Europeană și cu comisarul de specialitate (pentru afaceri economice și financiare – n.r.) Pierre Moscovici”, a detaliat Boștinaru.

În încheiere, l-am chestionat pe Victor Boștinaru în legătură cu protestele #REZIST care au reînceput. La rândul lui, politicianul a opinat că acestea nu vor atinge amploarea manifestațiilor din ianuarie-februarie, când – spune el – diverse multinaționale își obligau angajații să meargă la demonstrațiile din Piața Victoriei.

„E continuitatea cu ianuarie-februarie, când anumiți actori mari (unii dintre ei din pachetul acesta denumit în jargon «multinaționale») își trimiteau salariați în piață cu obligația de a-și face selfie și de a-l raporta la Resurse Umane a doua zi, ca o condiție a menținerii lui în piață și a plății salariului. Există multinaționale care au avut un cod de conduită la protest (dacă vă puteți imagina așa ceva!), în care le spuneau exact salariaților cum să se poarte, ce să facă și cum să confirme că au fost acolo – ceea ce înseamnă că era foarte spontan protestul, nu?

Nu mă aștept la acest lucru (ca actualele demonstrații să atingă amploarea celor din ianuarie-februarie – n.r.), din două motive: sunt convins că, pe de o parte, puseul acesta, care a fost susținut de mulți actori care – pot să înțeleg – au motivații diferite… Unul dintre motivele pentru care există multă-multă îngrijorare astăzi (și asta trebuie să o imput Guvernului) a fost slaba comunicare (insuficienta sau incompetenta comunicare) pe acest domeniu, pentru că oamenii își pun întrebarea dacă va fi sigur că de la 1 ianuarie salariul lor va fi la fel. La această întrebare existențială există doar un răspuns de principiu, chiar dacă tehnic și teoretic lucrurile ar trebui să rămână absolut la fel. Dar, ținând cont de gradul scăzut de sindicalizare în sectorul «mari angajatori» (firmele care operează în România), nu văd cum s-ar realiza și de unde (cu excepția Dacia Pitești) acest entuziasm mitingist.

Iar pe de altă parte ceea ce ar trebui să se spună deschis tuturor actorilor economici prezenți în România este faptul că – cel puțin teoretic – condițiile în care ei operează sunt mai bune decât înainte de această așa-zisă «revoluție fiscală», în termeni de costuri cu munca și de simplificare. Pentru că aceste taxe multiple, plătite în conturi multiple, la entități multiple însemnau costuri administrative, adică bani. Aceste lucruri ar trebui să-i bucure pe angajatori, pe capitaliștii noștri. Și atunci ei ar fi trebuit să fie printre primii care să fi susținut această măsură – exceptând cazul în care se gândesc să utilizeze aceste sume tampon în alte scopuri pentru luni de zile sau chiar pentru a nu le plăti decât rar spre deloc”, a conchis Boștinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *