Românii care au proprietăți cumulate de peste 500.000 de euro ar putea plăti un impozit anual de 1% pentru ele, ia în calcul Coaliția de guvernământ.
Guvernul vrea impozite de minimum 5.000 de euro de la românii care au proprietăți mai scumpe de jumătate de milion. Analiștii sunt sceptici că măsura poate fi implementată.
Ideea lansată pe piață încinge spiritele în rândul analiștilor, care nu au o viziune clară asupra modului în care va fi aplicat plafonul sau cum va fi calculat.
„O himeră, o himeră cu iz fiscal”, spune analistul economic Adrian Negrescu. De ce o himeră? Pentru că autoritățile locale vor avea o misiune imposibilă.
Impozitul pe bogăție, așa a fost numită noua măsură care ar trebui să îi impoziteze pe cei cu venituri mari și să îngrașe bugetul de stat.
Valorile pe care guvernul le vehiculează: pentru proprietățile ale căror valoare însumează peste 500 de mii de euro, se va plăti un procent de 1% din total.
„În momentul de față, în condițiile în care noi nu avem o evaluare a imobilelor din România la valoarea lor de piață, nu poți avea pretenții de impozitare. Sunt aproape nouă milioane de locuințe România și cred că nici 10 procente nu sunt evaluate”, mai expică Negrescu, citat de Europa Libera.
El spune că există niște evaluări pentru imobilele noi sau cele care au trecut printr-un proces de vânzare-cumpărare, dar trebuie făcute și pentru imobilele vechi, iar pentru asta trebuie luat în calcul vechimea clădirii, calitatea construcției, starea acesteia.
Negrescu spune că evaluarea tuturor imobilelor din România ar putea dura până la 15 ani.
„Nu văd în momentul de față, din punct de vedere logistic, cum statul ar putea să-și creeze baza aceasta de date? E o măsură de durată, care necesită ani de zile de pregătire, de evaluare. O evaluare durează undeva între două și cinci zile. Nici nu avem atât de mult evaluatori încât să cuprindem o asemenea plajă de locuințe din România”, explică el.
Sunt o multitudine de necunoscute, neclarificate în coaliție sau în vreun document public pus în dezbatere. De exemplu, nu se știe clar de unde vor fi luate valorile proprietăților.
În România există cel puțin trei criterii de stabilire a valorii unei proprietăți, semnificativ diferite unele față de altele.
Mai întâi este valoarea din evidența primăriilor care este, de obicei, cea mai mică dintre ele și nu reflectă valoarea de piață. Mai apoi este grila notarială și prețul pieței care, de cele mai multe ori, este cel mai ridicat.
Nu e clar cum va fi stabilit pragul de 500 de mii de euro și nici dacă vor fi luate în calcul proprietățile pentru care există credite.
De exemplu, dacă există un credit de 250 de mii de euro, iar proprietarul a plătit doar 50 de mii de lei din el, care va fi considerată valoarea care va fi luată in calcul pentru calculul impozitului.
Un alt aspect care trebuie clarificat este cel al proprietăților deținute în devălmășie de mai multi moștenitori.
Cum se va împărți valoarea casei și cum va fi cota-parte deținută de fiecare luată în calcul la bogăția tuturor moștenitorilor este o altă problemă pe care Coaliția ar trebui să o ia în calcul.
Nu este pentru prima dată când politicienii aflați la guvernare încearcă o impozitare diferențiată în funcție de valoarea proprietății și eșuează.
Anul trecut, voiau impozitarea progresivă în funcție de cât valorează imobilul, dar au renunțat, după ce evaulatorii au spus că e imposibilă o astfel de măsură.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News