Skip to content
Societate

Împrumut de la BERD pentru autostrada Sibiu-Pitești și sprijin și asistență tehnică pentru proiectul șoselei de mare viteză Ploiești-Brașov

Inquam Photos / Mircea Manole
" "

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda autorităților române un împrumut pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești și asistență tehnică pentru implementarea proiectului șoselei de mare viteză Ploiești-Brașov. Anunțul a fost făcut de ministrul Trasporturilor, Lucian Bode, care a precizat că memorandumul cu BERD a fost semnat în urmă cu câteva zile.

„Ne asumăm trei obiective: un împrumut-punte pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești, capital de lucru pentru Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și asistență tehnică pentru construirea și operarea autostrăzii Ploiești-Brașov. Avem un partener serios, BERD, care ne garantează că acest obiectiv va fi finalizat. Se vor implica, atât în etapa de revizuire documentație, cât și în partea de execuție”, a declarat Lucian Bode.

" "
" "

Acesta a precizat că pentru tronsoanele 1, 4 și 5 ale autostrăzii Sibiu-Pitești finanțarea din fonduri europene este asigurată, în timp ce pentru tronsoanele 2 și 3 se fac demersuri pentru demararea licitațiilor de proiectare și execuție.

„Teoretic am avea asigurată finanțarea pentru aceste tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Pitești, însă, pentru a lua presiunea de pe buget am convenit cu cei de la BERD să ne acorde acest împrumut-punte să finanțăm construcția autostrăzii, iar banii europeni să fie transferați în momentul în care îi primim către BERD”, a explicat Lucian Bode. Șeful de la Transporturi nu a precizat care este valoarea acestui împrumut.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:
• Sibiu-Boița
• Boița-Cornetu
• Cornetu-Tigveni
• Tigveni-Curtea de Argeș
• Curtea de Argeș-Pitești

În prezent sunt semnate contracte de proiectare și execuție și se lucrează pe două dintre aceste loturi, respectiv pe lotul 1 și lotul 5.

Guvernul estimează la peste 2,7 miliarde de euro, fără TVA, investiția în realizarea acestei șosele rapide.

Potrivit aceluiași memorandum, autoritățile de la București vor beneficia de sprijinul și expertiza specialiștilor de la BERD în vederea realizării proiectului de autostradă Ploiești-Brașov.  Șefii de la Drumuri au anunțat recent că vor scoate cât de repede la licitație realizarea la nivel de autostradă a centurii Comarnicului, în lungime de 7 kilometri, dar și că autostrada pe Valea Prahovei va avea un traseu nou de la Sinaia la Râșnov și un tunel la Bușteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *