Skip to content
Europa

Împrumutul chinezesc al Muntenegrului nu e problema Comisiei Europene, susține europarlamentarul Daniel Buda (PNL): E o învățătură de minte

psnews.ro

Contactat de PS News, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, susține că Bruxelles-ul a respins solicitarea Guvernului din Muntenegru de a-l ajuta să finanțeze împrumutul chinez de 1 miliard de dolari pentru un proiect de autostradă neterminat pentru că micul stat de la Marea Adriatică este încă în stadiul de preaderare la UE și „nu putem pretinde Comisiei Europene să plătească aceste datorii”.

„Putem vorbi de o abordare pragmatică a Comisiei Europene vizavi de aceste împrumuturi care sunt luate de către statele aflate în stare de preaderare, deoarece politica constantă a Uniunii Europene a fost aceea de a-și proteja investițiile care sunt făcute cu bani europeni.

Vizavi de China, aici sunt foarte multe aspecte care țin de o consecvență a politicii Uniunii Europene față de relațiile cu țările terțe. Practic, a existat o sensibilitate și în ceea ce privește investițiile făcute de China în interiorul Uniunii Europene din perspectiva durabilității acestor investiții și atunci, sigur, tu ca Comisie Europeană, discutând de banii contribuabililor, indiferent că discutăm de cei din Germania, Italia, România, trebuie să fii foarte atent cum cheltuiești acești bani și nu poți finanța împrumuturi la care nu tu nu ai fost parte. De aceea a fost și reacția comisarilor europeni de-a lungul timpului vizavi de relațiile cu China pe care le dezvoltă diverse state în așa fel încât să nu își asume angajamente care mai târziu să fie puse în spatele Comisie Europene.

Una peste alta, cred că este o abordare pragmatică și o învățătură de minte pentru orice stat aflat în poziția de preaderare atunci când contactează împrumuturi, fie că discutăm de Muntenegru, fie că discutăm de alte entități statale din afara Uniunii Europene”, spune Buda.

De asemenea, acesta este de părere că împrumutul este strict problema Muntenegrului, iar Comisia Europeană nu are nicio obligație în acest sens, având în vedere că „sunt oricum foarte multe resurse financiare care sunt trimise de la Comisia Europeană în Muntenegru”.

„Așa cum au spus și experții internaționali în finanțe, Muntenegru poate intra în această criză a datoriilor, dar până la urmă, știți cum este, Comisia Europeană îți dă, dar nu îți bagă în traistă, nu te trece strada cu orice preț.

Guvernul din Muntenegru a făcut aceste împrumuturi și trebuie să găsească mecanisme să rezolve aceste probleme, dar nu cred că putem pune în cârca Comisiei Europene această chestiune, chiar dacă Muntenegru este un stat aflat în zona de preaderare. Oricum, în momentul de față sunt foarte multe resurse financiare care sunt trimise de la Comisia Europeană în Muntenegru, dar nu putem pretinde Comisiei Europene să plătească aceste datorii”, spune eurodeputatul.

Bruxelles-ul a respins luni solicitarea guvernului din Muntenegru de a-l ajuta să finanțeze împrumutul chinez de 1 miliard de dolari pentru un proiect de autostradă neterminat, care împinge statul candidat la aderare la UE spre o criză a datoriilor.

Înalți oficiali guvernamentali au cerut UE în ultimele săptămâni să ajute Muntenegru la rambursarea împrumutului, care se ridică la aproape 20% din datoria totală a țării (datoria publică a Muntenegru era în 2020 de 5,12 miliarde dolari).

Comisia Europeană, transmite Politico, a anunțat că nu va onora această solicitare: „UE este deja cel mai mare furnizor de asistență financiară pentru Muntenegru, cel mai mare investitor și cel mai mare partener comercial. Continuăm să fim alături de ei, dar nu rambursăm împrumuturile pe care le iau de la terți”, a declarat purtătorul de cuvânt al politicii externe al UE, Peter Stano, în conferința de presă sptămânală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *